Více času na podstatné

Německo má připraven zákon o těžbě břidlicového plynu

28.02.2013 09:28

Německá středopravá vláda připravila návrh zákona, který umožní využívat potenciálně rozsáhlá domácí ložiska břidlicového plynu pomocí hydraulického štěpení hornin, uvádí portál českénovinky.cz. Německo má pod povrchem až 2,3 bilionu krychlových metrů břidlicového plynu. Levicové ani zelená opozici se návrh zákona nelíbí.

Levicová a zelená opozice tvrdí, že těžba pomocí frakování ohrožuje životní prostředí a vodní zdroje, a Strana zelených ji chce zcela zakázat. Návrh zákona zakazuje hydraulické štěpení v oblastech zvýšené ochrany vod a přírody a projekty těžby budou muset povinně zadávat studie dopadů na životní prostředí.

Německo má pod povrchem až 2,3 bilionu krychlových metrů břidlicového plynu, což by zvýšilo německou vlastní produkci plynu stonásobně a německu by to stačilo na zhruba čtvrt století nynější spotřeby.

Německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden dala najevo, že vláda bude nové technologii těžby otevřená. Německo naléhavě potřebuje nové zdroje energie, protože vláda přikázala uzavřít do roku 2022 všechny jaderné elektrárny v zemi a prudký rozvoj obnovitelných zdrojů zdražuje energii a ohrožuje stabilitu energetických sítí.

 

Zdroj: českénovinky.cz