Více času na podstatné

Německo schválilo reformu podpory obnovitelných zdrojů

11.07.2014 20:05

Německý parlament dnes s konečnou platností schválil reformu podpory obnovitelných zdrojů energie. Po červnovém souhlasu Spolkového sněmu dnes zákon podpořila i Spolková rada. Podle reformy bude možné ročně rozšířit instalovaný výkon větrných a solárních elektráren v Německu nanejvýš o 2,5 gigawattu. Při překročení této hranice nebudou mít další zařízení nárok na žádnou podporu. I pro elektrárny ve stanoveném limitu by se měla výše provozní podpory proti současnosti snížit.

Zákon také omezuje výjimku z placení "zelené přirážky" na elektřinu, kterou dosud měly firmy s energeticky náročným provozem. Počet zvýhodněných podniků se sníží o čtvrtinu na zhruba 1500. Výše příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů se navíc zvýší z dosavadních 0,05 centu (1,4 haléře) na 0,1 centu (2,8 haléře) za kilowatthodinu elektřiny.

Na základě reformy také začnou "zelenou přirážku" platit i majitelé solárních panelů, kteří spotřebovávají elektřinu, kterou si sami vyrobí. Od letošního prvního srpna budou platit 30 procent z plné výše příspěvku, do roku 2017 by se měl poplatek zvýšit na 40 procent plné výše příspěvku. Osvobozeni budou pouze provozovatelé zařízení, ktzerá mají menší instalovaný výkon než 10 kilowattů.

 

Čtěte také:

Účty za elektřinu už v Německu kvůli přechodu na zelenou energii dávno neodpovídají svému názvu. Letos tvoří 52 procent z faktury daně a poplatky. Vlastní elektřina a služby související s její dopravou se na konečné ceně podílejí ze 48 procent. Ještě před deseti lety byl poměr 40 ku 60 procentům. Trh dnes ovlivňuje jen čtvrtinu nákladů německých domácností. Na téma "Daně a poplatky za zelenou energii ovládly německé účty za elektřinu (14.7.5014)" čtěte více na E15 e na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/dane-a-poplatky-za-zelenou-energii-ovladly-nemecke-ucty-za-elektrinu-1101021#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylinkZDE.

 

Německo letos poskytne 750 milionů eur (20,6 miliardy korun) do zvláštního fondu určeného na boj proti klimatickým změnám. Dnes to v Berlíně oznámila německá kancléřka Angela Merkelová a vyzvala ostatní vyspělé země, aby se připojily. Podle Merkelové jsou peníze potřeba pro spuštění projektů, které omezí emise oxidu uhličitého (CO2) v rozvojových zemích. Na téma "Německo letos dá 750 milionů eur na ochranu klimatu (15.7.2014)" čtěte více na E15 ZDE.

 

Zdroj: ČeskéNoviny.cz, E15