Více času na podstatné

Nová publikace: Obnovitelné zdroje energie

13.04.2012 08:28

autoři: prof. Ing. Vítězslav Benda, CSc., Mgr. Helena Doležalová, prof. Ing. Peter Dušička, PhD., Mgr. David Hanslian, Ing. Petr Jevič, CSc., prof. h. c., doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Ing. Vlastimil Myslil, CSc., Ing. Zdeněk Pastorek, CSc., prof. h. c., Ing. Vladimír Stupavský, Mgr. Radovan Šejvl, Ing. Josef Šrefl, CSc., Ing. Peter Šulek, PhD.

 

Kniha Obnovitelné zdroje energie od kolektivu dvanácti autorů přináší základní i aktuální informace o všech známých obnovitelných zdrojích energie. Navíc v ní jsou popsány i zdroje, které se mezi obnovitelné běžně nezařazují, ale z hlediska vzniku k nim mají blízko: energie kompostu a komunálních odpadů.

Dvě kapitoly věnované biomase popisují druhy biomasy a tuhá biopaliva, dále komprimovanou biomasu ve formě pelet a briket. Jsou zde uvedeny i principy spalovacích zařízení na biopaliva.

V kapitole o výrobě bioplynu jsou popsány biologicko-chemické základy výroby bioplynu, zařízení pro jeho výrobu a využití. Je zmíněna základní důležitost jednotlivých složek bioplynu, včetně odstraňování hlavních škodlivin pro dokonalý chod kogeneračních jednotek i dalších exploatačních zařízení.. Hlavní pozornost je v kapitole věnována zemědělským a komunálním bioplynovým stanicím. Je vysvětlena role bioplynu v zemědělství a dalších oborech, jako je čištění odpadních vod nebo využití skládkového plynu atd.

V kapitole Biogenní pohonné hmoty jsou uvedeny tři hlavní způsoby výroby motorových paliv, jedná se o extrakci biooleje z olejnin, fermentaci škrobnatých plodin či celulózových produktů na etanol, tepelné a tepelně-chemické zpracování biomasy na syntézní plyn s následnou syntézou motorových paliv. Doprovodné tabulky, grafy a obrázky vhodně kapitolu doplňují a poskytují komplexní přehled o celé rozsáhlé problematice. V závěru je uvedeno technicko-ekonomické zhodnocení produkce biogenních pohonných hmot.

Solární energie na produkci tepla a elektrické energie. Solární energie je jednou z forem energie, která se využívala od úsvitu dějin lidstva. V současnosti se tento typ energie dostal díky technickému pokroku na zcela jinou kvalitativní úroveň, jež umožnila komerční využití solárních elektráren na českém území. Proto je tomuto způsobu využití věnována enormní pozornost. Udávaná životnost solárních článků z nejčastěji používaného krystalického křemíku je zpravidla 20 až 30 let. To přináší spolu s legislativním rámcem, kvalitou polovodičové a řídicí techniky přijatelné užití v praxi.

Energie větru je využívána mnoho staletí. Kapitola věnovaná větrné energii výstižně charakterizuje využití větrné energie, hlavní principy funkce a nejvýznamnější typy vyráběných větrných elektráren.. Celek je věcně a bohatě doplněn obrázky grafy i tabulkami.

Energie vodních toků patří odedávna k základním zdrojům získávání energie. Hydroenergetický potenciál patří mezi přírodní bohatství každé země. V kapitole jsou popsány základní teoretické výpočty vodních elektráren, ale největší pozornost je věnována jejich hlavním druhům při zástavbě do krajiny.

Geotermální energie, má již několik milionů let stabilní charakter a jako využitelný zdroj je k dispozici prakticky kdekoli na povrchu i pod povrchem Země. Přitom představuje i pro naše území vhodný, perspektivně využitelný alternativní zdroj energie. Publikace popisuje získávání tepla pomocí tepelných čerpadel z hornin, vzduchu i vody a využití hlubinného tepla Země pro výrobu vysokoteplotní páry k výrobě elektrické energie.

Kapitola energie z odpadů se zabývá skládkováním, tříděním, ale především spalováním odpadů. Energie z odpadů je formou lidmi produkované obnovitelné energie. Čím vyspělejší ekonomika země, tím větší produkce odpadu. Využití odpadu pro energetické účely je ekologicky i ekonomicky optimální variantou.

Do kategorie biogenních zdrojů energie svým způsobem patří i kompost. Cílem kompostování je zpětné uvedení organických zbytků a odpadů do koloběhu látek v přírodě. Jeho podstatou je recyklace biologicky rozložitelných organických látek a jejich návrat do přirozených cyklů. Kompostování znamená transformaci energie do půdy jako energie pro růst rostlin. Popsány jsou vlastnosti vstupních a výstupních substrátů, hlavní postupy kompostování a technologická zařízení pro jeho výrobu.

Publikace je určena zejména majitelům a provozovatelům zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, výrobcům a prodejcům surovin a technologií, majitelům ekologických zdrojů tepla v domácnosti, zástupcům obcí, měst a státní správy, školám a výzkumným institucím, zemědělcům a všem dalším zájemcům o nové zdroje energie.

 

Mgr. Hana Gruntorádová, vydavatelství Profi Press