Více času na podstatné

Nová výzva pro příjem žádostí do Programu péče o krajinu

07.01.2016 08:03

NOVÉ DOTACE Ministerstvo životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR vyhlašují výzvu pro příjem žádostí do Programu péče o krajinu, Podprogramu pro zlepšování dochovaného přírodního a krajinného prostředí a Podprogramu pro zabezpečení péče o ohrožené a handicapované živočichy.

Program slouží k udržení a zlepšování dochovaných přírodních i kulturních hodnot krajiny. Jeho prostřednictvím se zajišťuje nejen drobný management a neinvestiční jednoletá opatření ke zvelebování české krajiny, ale také slouží jako finanční nástroj pro péči o zraněné a handicapované živočichy, a to k jejich návratu do přírody i na péči o trvale postižené jedince.

Aktuální znění Směrnice MŽP č. 1/2015 pro poskytování finančních prostředků v rámci Programu péče o krajinu v letech 2015 – 2017, včetně žádostí a povinných příloh je k dispozici níže. V případě dotazů se obracejte přímo na sběrná místa (Příloha č. 13 Směrnice).

Vzor žádosti o dotaci je uveden v příloze č. 4 a 5, vzor čestného prohlášení žadatele o vypořádání majetkoprávních vztahů obsahuje příloha č. 12.

Sběrným místem pro podávání žádostí v rámci Podprogramu pro zlepšování dochovaného přírodního a krajinného prostředí jsou regionální pracoviště AOPK ČR, pro žádosti v rámci Podprogramu pro zabezpečení péče o ohrožené a handicapované živočichy je sběrným místem ústředí AOPK ČR. Žádosti je možné podávat do 29. ledna 2016.

Žadatelem v Podprogramu pro zlepšování dochovaného přírodního a krajinného prostředí, může být fyzická nebo právnická osoba nebo organizační složka státu. Žadatel musí mít právní vztah k pozemkům, na nichž je třeba realizovat konkrétní opatření podle jednotlivých předmětů podpory (vlastník, nájemce, podnájemce). Z pověření vlastníka či nájemce pozemku může být žadatelem o finanční prostředky i jiná fyzická nebo právnická osoba.

Žadatelem v Podprogramu pro zabezpečení péče o ohrožené a handicapované živočichy může být fyzická či právnická osoba, která zajistí naplnění podprogramu na území celé ČR prostřednictvím záchranných stanic povolených podle § 5 odst. 8 zákona č. 114/1992 Sb. (akreditovaná záchranná stanice). V případě, že záchranné stanici nebylo do doby podání žádosti uděleno povolení podle § 5 odst. 8 zákona č. 114/1992 Sb. (rozhodnutí o povolení k provozování záchranné stanice), žadatel k žádosti doloží doklad, že záchranná stanice o povolení požádala.

V loňském roce Program péče o krajinu podpořil na 700 opatření v celkové výši 25 milionů korun, jakými jsou především obnova mokřadů a tůní, kosení cenných travních porostů nebo výsadba a ošetření dřevin. Z jeho podprogramu pro zabezpečení péče o ohrožené a handicapované živočichy v roce 2015 získalo 30 záchranných stanic podporu ve výši 5,15 milionů korun.

 

Dokumenty ke stažení: