Více času na podstatné

Nové dotace na odstranění zápachu a na snížení emisí těžkých kovů již od zítřka!

04.02.2016 17:59

NOVÉ NÁRODNÍ DOTACE Zítra bude vyhlášena dvoukolová výzva pro předkládání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Národního programu Životní prostředí zejména na pořízení technologií ke snížení emisí pachových látek nebo vybraných těžkých kovů. Výše podpory musí dosáhnout alespoň 500 tisíc korun a nesmí překročit 60 % ze způsobilých výdajů a současně 10 milionů.

Výzva se zaměřuje na projekty podpory pořízení technologií a dílčích změn technologických postupů vedoucí ke snížení emisí pachových látek a na projekty podpory pořízení moderních technologií k redukci emisí vybraných těžkých kovů, jakými jsou olovo, arsen, kadmium, nikl a rtuť. Touto cestou přispěje MŽP k omezení negativních dopadů znečištění ovzduší na lidské zdraví a ekosystémy. "Historicky poprvé přicházíme s  s možností, aby si podniky mohly dovybavit provozy sofistikovanými technologiemi na odstraňování pachu nad rámec toho, co jim předepisuje evropská i národní legislativa," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

25 milionů korun má MŽP připravených pro provozovatele zdrojů způsobujících zápach jako např. kompostáren nebo lakoven. Dotace jsou určeny podnikům, které již delší čas neúspěšně řeší stížnosti na obtěžování zápachem a může jim pomoci ekonomicky náročné řešení. Zbývající polovinu alokace, tedy za 25 milionů, mohou využít provozy vypouštějící do ovzduší těžké kovy, tedy zejména malé sklárny, a to mj. k instalacím speciálních filtrů.

V případě redukce zápachu z technologických zdrojů půjdou dotace na snižování koncentrace pachových látek v podobě konkrétních opatření, jakými jsou biofiltry, biopračky, mokré vypírky plynů, chemická absorpce, plazmové čištění, případně dopalovací jednotka. Nemusí se přitom jednat o celkovou rekonstrukci technologií, ale i o dílčí opatření, tedy záměnu její části působící zápach za technologii bez úniku pachových látek. U projektů na snižování emisí těžkých kovů mohou být dotace využity např. na instalace vysoce účinných tkaninových filtrů.

Při hodnocení projektů budou preferovány žádosti provozů posazených přímo do obytné zástavby nebo její blízkosti. Další zvýhodnění přinese předložení důkazu, že si na zápach z jejich provozu lidé z okolí v minulosti stěžovali. Čím četněji, tím bude mít projekt větší šanci uspět. To mohou provozy doložit peticí nebo stížnostmi potvrzenými místní radnicí.

Výše podpory musí dosáhnout alespoň 500 tisíc korun a nesmí překročit 60 % ze způsobilých výdajů a současně 10 milionů. Výzvu koncipujeme jako dvoukolovou. V 1. kole výzvy budou podniky, obce, kraje, veřejné výzkumné instituce atd. předkládat projektové náměty, které posoudí MŽP. Žadatelé, jejichž projektový námět obdrží souhlasné stanovisko, budou moci podat ve 2. kole výzvy žádost o poskytnutí podpory.

Projektové náměty bude možné podávat od 5. února 2016 do 29. dubna 2016 a žádosti následně od 1. června 2016 do 27. července 2016. Projekty musí být zrealizovány do konce roku 2019.

 

Dokument ke stažení (odkaz na SFŽP):