Více času na podstatné

Nové podmínky podpory kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET)

03.02.2012 13:48

Pod vedením Energetického regulačního úřadu byla zahájena dne 2. února 2012 práce projektového týmu, složeného z interních specialistů a externích odborníků, který má za úkol analyzovat současný stav a navrhnout nové podmínky podpory kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) v souladu s naší i evropskou legislativou.

Současný systém podpory KVET je nastaven podle výkonu zařízení produkujících teplo a elektrickou energii. Nový systém podpory má zohlednit druh používaného paliva, účinnost jednotlivých zařízení a další aspekty tak, aby výše podpory byla transparentní a nastavila rovné podmínky pro všechny subjekty podnikající v tomto sektoru.

Česká republika, stejně jako i Polsko, Dánsko a některé další země se vyznačuje velkým podílem centrálního zásobování teplem (CZT), na které je připojena více než třetina obyvatelstva. Díky své efektivnosti má kombinovaná výroba elektřiny a tepla pozitivní vliv na výši cen pro konečného spotřebitele.

„Energetický regulační úřad souhlasí s podporou zdrojů, které mají vysokou energetickou účinnost a jsou výhodné z hlediska cen i z hlediska ochrany našeho životního prostředí. Mezi takovéto zdroje patří i KVET. Pro jeho podporu, hovoří i skutečnost, že z celkového objemu výroby energie z obnovitelných zdrojů (OZE) tvoří podíl KVET 51 procento, ale výše podpory z celkových finančních vícenákladů pro OZE je pouhých 2,5 procenta. Naproti tomu fotovolatické zdroje mají celkový podíl výroby 11,5 procenta a finanční podpora činí 68 procent.“ prohlásila Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu.

 

Zdroj: ERU