Více času na podstatné

Novela energetického zákona vychází ve sbírce

03.06.2015 15:57

Novela energetického zákona, kterou prezident republiky Miloš Zeman podepsal dne 21. května 2015 vychází ve Sbírce předpisů pod číslem 131/2015 Sb. Připomínáme, že novelou zákona se dne 13.5. rozhodl Senát nezabývat a novela tak postoupila do dalšího legislativního procesu. Novela bude účinná od 1. ledna 2016.

Jednou z důležitých změn je významné snížení administrativy zátěže pro podnikatele, a také pro fyzické osoby či domácnosti, které si budou chtít ke svým domům pořídit malé zdroje energie do 10 kW a vyrábět si tak energii ke krytí své vlastní spotřeby. Typicky se může jednat o malé solární elektrárny na střechách či malé kogenerační jednotky. Současný stav, kdy k takové instalaci je třeba získat licenci od ERÚ, byl pro občany zbytečně zatěžující.

Novela zákona o podporovaných zdrojích přináší kromě rozšíření kompetencí ERÚ zejména změnu způsobu stanovení plateb na podporu obnovitelných zdrojů, které se budou nadále stanovovat podle velikosti jističe. Zákon zajišťuje, že žádný spotřebitel elektřiny při zachování současné spotřeby nezaplatí více než dnes. Pokud by totiž platba napočtená podle velikosti jističe byla větší než v současnosti, obsahuje návrh zákona pojistku, že spotřebitel elektřiny zaplatí maximálně stejně jako dosud. U odběratelů s vyšší spotřebou elektřiny nebo jejím rovnoměrným odběrem pak naopak dojde ke snížení plateb na podporu obnovitelných zdrojů. To se týká zejména velkoodběratelů elektřiny (průmysl), ale také dalších odběratelů, kteří ji využívají ve větší míře.

Zákon také rozšiřuje, v souladu s programovým prohlášením vlády, provozní podporu pro teplo z OZE - na výrobny tepla využívající zemědělské odpady z živočišné výroby nebo využívající komunální odpady. Naproti tomu dojde k úspoře dotací na decentrální zdroje a na daňových osvobození pro elektřinu z OZE, takže celkový dopad novely na státní rozpočet by neměl přesahovat částku cca 5,2 mld. Kč.

Novela zákona také počítá se řízením Rady ERÚ.

 

Přehled důležitých novinek:  

  • poslanci neschváli návrh, který by umožnil rozdělování solárních elektráren na menší a také odmítli návrh, aby se v zákoně ukotvilo postavení ombudsmana Energetického regulačního úřadu,
  • poplatek za obnovitelné zdroje se bude nově platit podle kapacity jističe, a nikoli podle spotřeby,
  • poslanci přijali řešení problémů s nezapsanými věcnými břemeny. Informace o infrastruktuře budou poskytovány lidem, kteří prokážou právní zájem. Ruší se tak povinnost jejich zapsání do KN roku 2017.
  • při změně odběratele, lze smlouvu vypovědět bez sankce do 15. dne po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu,
  • fotovoltaické elektráry s instalovaným výkonem do 10 kW nebudou potřebovat pro instalaci licence,
  • v polovině roku 2017 povede energetický regulační úřad pětičlenná rada ERÚ (po skončení mandátu Aleny Vitáskové),
  • zavedení provozní podpory novým bioplynovým stanicím
  • povinnost uchovávat doklady o investičních a provozních nákladech výrobny
  • nová tarifní struktura v elektroenergetice

 

Dokument ke stažení:

Text návrhu zákona schváleného Poslaneckou sněmovnou

 

Psali jsme:

První legislativní změna novely energetického zákona je na světě (28.5.2015)