Více času na podstatné

Novela stavebního zákona očima ekologů

13.10.2015 20:34

Chystaná novela stavebního zákona, jejímž cílem je urychlit povolovací proces, podle ekologických organizací zásadně omezí práva lidí na to, aby se mohli vyjádřit ke stavbám ve svém okolí. Podle zástupců Asociace Zelený kruh by veřejnost mohla být mimo jiné vyřazena z rozhodování o kácení dřevin kvůli velkým stavbám. Řekli to dnes na tiskové konferenci. Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková ale tvrdí, že veřejnosti budou přiznána totožná práva jako nyní. U záměrů kácení dřevin se správní řízení neruší, nýbrž posune do územního řízení.

Ekologové nesouhlasí také s tím, že by veřejnost kromě vlastníků nemovitostí v obci nemohla napadat územní plán u soudu a zrušilo se povinné veřejné projednávání v rámci EIA a při povolování stavby.

Pro ministerstvo životního prostředí (MŽP) je novela v částech, které se dotýkají jeho kompetencí, přijatelným kompromisem. Reakci ministerstva pro místní rozvoj (MMR) ČTK zjišťuje. MMR obdrželo k návrhu novely přes 2000 připomínek, z toho stovky zásadních musí vypořádat. Novelu mělo původně poslat do vlády v červnu, termín se ale zřejmě protáhne na konec roku.

Zásadní změnou má být sloučení povolovacího procesu do jednoho řízení. Do koordinovaného, podle dřívější pracovní verze jednotného povolovacího řízení, by se sloučilo nyní oddělené uzemní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí, takzvaný proces EIA. Má to podle MMR výrazně urychlit povolování staveb i ulehčit drobným stavebníkům.

Novela navrhuje zrušit povinné veřejné slyšení v rámci procesu EIA. Úřad by tak rozhodoval, jestli se uspořádá nebo ne. Nyní se má veřejné slyšení konat vždy. "Protože úřady i investoři nemají zájem na pořádání veřejných slyšení, je možné, že by se nepořádalo v případech, kdy by to bylo potřeba," obává se expert Daniel Vondrouš ze Zeleného kruhu.

Podle Roubíčkové veřejná projednání v rámci EIA ale znamenají náklady pro státní správu a celkově ho prodlužují. "Je třeba si uvědomit, že ve většině případů jsou v rámci EIA řešeny jednoduché a nekonfliktní záměry," oponuje. Dodala, že proto je v návrhu novely veřejné projednání nově nepovinné a bude na zvážení orgánu, tedy MŽP nebo krajského úřadu. Zákon bude dávat vodítko, ve kterých případech bude vhodné veřejné projednání realizovat, doplnila.

Úřady a soudy rozhodují o stavbách pomalu a komplikovaně. Vondrouš připustil, že je potřeba systém zjednodušit a posílit jejich kapacity, ovšem ne touto novelou. To je i obsahem výzvy Zeleného kruhu a Nadace VIA. Původně měla novela zákona, který se novelizuje podruhé po třech letech, platit už v polovině příštího roku. V září už ale MMR navrhlo posunout účinnost novely na konec příštího roku nebo leden 2017.

 

Související:

Ekofórum - Novela stavebního zákona oslabuje účast občanů na rozhodování....audio ZDE

 

 

Zdroj: ČTK