Více času na podstatné

Novela zákona o obalech stanojí nové recyklační cíle a využití pro obaly

19.11.2012 08:58

Ministerstvo živtoního prostředí poslalo do připomínkového řízení novelu zákona č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech). Navrhovaná právní úprava stanoví, v souladu s požadavky evropských předpisů platných pro tuto oblast, cíle recyklace a využití pro obaly uváděné v České republice na trh i pro období po roce 2012. K návrhu zákona je možná se vyjádřit do 23. listopadu 2012. Účinnost zákona nabude dnem jeho vyhlášení.

Důvodem novelizace zákona o obalech je zejména skutečnost, že v rámci předchozí novelizace tohoto zákona (zák. č. 66/2006 Sb.) byly stanoveny recyklační cíle pro jednotlivé obalové komodity pro období 2006-2012. Je tedy nezbytné opětovnou novelizací zákona o obalech zajistit, aby i pro období po roce 2012 byly jednoznačně stanoveny cíle recyklace a využití pro obaly uváděné v České republice na trh povinnými osobami, resp. pro odpady z těchto obalů.

Stanovení nových cílů recyklace a využití obalového odpadu v příloze č. 3 reflektuje skutečnost, že zákon o obalech dosud nestanovil požadavky na využití a recyklaci odpadu z obalů pro období po 31. 12. 2012. Nové cíle jsou stanoveny s ohledem na zkušenosti a konkrétní podmínky při nakládání s odpadem z obalů v České republice, s přihlédnutím k předpokládanému vývoji úpravy evropské. Cílem je posílit pozitivní vliv právní úpravy nakládání s obaly na životní prostředí, zejména při nahrazování primárních surovin surovinami druhotnými, při zachování rozumné zátěže pro povinné osoby, která je nebude znevýhodňovat proti konkurenci v jiných evropských zemích. Navrhované cíle vycházejí z předpokladů pro nový Plán odpadového hospodářství ČR a odpovídají parametrům koncepčního materiálu Strategie měst a obcí ČR v nakládání s komunálním odpadem. Tyto cíle odpovídají i požadavkům kladeným na ČR ze strany EU na omezování množství skládkování biodegradabilních komunálních odpadů.

 

 

 

Dokumenty ke stažení: materiál, příloha