Více času na podstatné

Novinky v oblasti chemických látek

31.12.2014 09:53

Na plenárním zasedání koncem listopadu a začátkem prosince 2014 Výbor pro hodnocení rizik (RAC) přijal stanoviska ke dvěma návrhům na omezení — chrysotilu a dále kadmia a jeho sloučenin v barvách pro umělce. Výbor pro socioekonomickou analýzu (SEAC) tato stanoviska odsouhlasil. SEAC rovněž přijal své konečné stanovisko k návrhům na omezení 1—methyl—2—pyrrolidonu (NMP) a kadmia a jeho sloučenin v barvách.

RAC odsouhlasil stanovisko ke zprávě Národního ústavu pro veřejné zdraví a životní prostředí v Nizozemí (RIVM), vypracované na žádost výkonného ředitele agentury ECHA ve smyslu článku 77 (3), která se týká expozice spotřebitelů benzenu obsaženém v zemním plynu.

Výbory také hodnotily 19 žádostí o povolení a odsouhlasily 43 návrhů stanovisek k jednotlivým použitím.
Výbory RAC a SEAC se rovněž dohodly na efektivnějším pracovním postupu při vytváření stanovisek k žádostem o povolení.

 

Nová konzultace k návrhu výboru SEAC (omezení kadmia, jeho sloučenin a chrysotilu)

ECHA zahájila veřejnou konzultaci k návrhu stanoviska Výboru pro socioekonomickou analýzu (SEAC) k návrhu omezení kadmia a jeho sloučenin v barvách pro umělce a dále k návrhu omezení chrysotilu.

Tato veřejná konzultace potrvá do 8. února 2015. Výbor SEAC připomínky zohlední ve svých konečných stanoviscích. Komentáře mohou zainteresované subjekty předkládat v anglickém jazyce formou elektronického formuláře v tabulce na internetových stránkách ECHA, kde najdete další podrobnější informace.

Na jaře 2015 agentura ECHA předloží konečná stanoviska výborů RAC a SEAC Evropské komisi.

 

Na Kandidátský seznam bylo zařazeno 6 dalších látek

Agentura ECHA po jednomyslném odsouhlasení Výborem členských států zařadila 17. 12. 2014 na Kandidátský seznam (KS) tyto SVHC látky:

  • Cadmium fluoride (7790—79—6);
  • Cadmium sulphide (1306—23—6);
  • 2—benzotriazol—2—yl—4,6—di—tert—butylphenol (UV—320) CAS 3846—71—7;
  • 2—(2H—benzotriazol—2—yl)—4,6—ditertpentylphenol (UV—328) CAS 25973—55—1;
  • 2—ethylhexyl 10—ethyl—4,4—dioctyl—7—oxo—8—oxa—3,5—dithia—4—stannatetradecanoate (DOTE) CAS 15571—58—1;
  • reaction mass of 2—ethylhexyl 10—ethyl—4,4—dioctyl—7—oxo—8—oxa—3,5—dithia—4—stannatetradecanoate and 2—ethylhexyl 10—ethyl—4—[[2—[(2—ethylhexyl)oxy]—2—oxoethyl]thio]—4—octyl—7—oxo—8—oxa—3,5—dithia—4—stannatetradecanoate (reaction mass of DOTE and MOTE).

Fluorid kademnatý a síran kademnatý jsou látky karcinogenní, mutagenní a toxické pro reprodukci (CMR). U těchto látek existují rovněž obavy z možných vážných účinků na lidské zdraví, především jsou to účinky na ledviny a kosti (článek 57f nařízení REACH).

Dvě benzotriazolové látky (UV—320 a UV—328) jsou identifikovány jako látky perzistentní, bioakumulativní a toxické a vysoce perzistentní a vysoce bioakumulativní (PBT / vPvB).

Další dvě látky DOTE a reakční směs DOTE a MOTE jsou klasifikovány jako toxické pro reprodukci.

Výbor členských států rovněž jednomyslně odsouhlasil, že bis (2—ethylhexyl) ftalát (DEHP) splňuje kritéria pro identifikaci jako látka SVHC podle článku 57 (f) kvůli svým vlastnostem vyvolávajícím narušení endokrinní činnosti s možnými vážnými účinky na životní prostředí. DEHP je již zahrnut do KS jako látka toxická pro reprodukci, tato položka však bude aktualizována z důvodu přidání další nebezpečné vlastnosti.

 

V současné době obsahuje Kandidátský seznam 161 SVHC látek.

Výrobci a dovozci předmětů, které obsahují některou z šesti látek nově přidaných na KS, mají povinnost do šesti měsíců podat oznámení o těchto látkách agentuře ECHA pokud: látka je v těchto předmětech přítomna v celkovém množství větším než jedna tuna na výrobce nebo dovozce za rok a látka je v těchto předmětech přítomna v koncentraci vyšší než 0,1% hmotnostních, pokud neplatí výjimky.

 

Zdroj: MPO