Více času na podstatné

Novinky ze SR: Komise uzavřela tři řízení vůči MŽP

09.02.2012 08:26

Evropská komise uzavřela sedm řízení vůči SR, tři z těchto řízení byly i v gesci resortu životního prostředí. Šlo o provedení směrnice o geologickém ukládání oxidu uhličitého a provedení směrnice o vozidlech s ukončenou životností. Třetí řízení vůči envirorezortu se týkalo provedení směrnice, jejímž cílem je začlenit činnost letecké dopravy do systému obchodování s emisemi skleníkových plynů v rámci Evropského společenství.

V souvislosti s tímto krokem Evropské komise není nutné přijmout na vnitrostátní úrovni žádná další opatření.

Prodlení při provádění jednotlivých směrnic do slovenských zákonů bylo podle ministerstva životního prostředí v některých případech pouze otázkou několika dní. Konkrétně v případě směrnice o geologickém ukládání oxidu uhličitého byl pro administrativně - legislativní skluz proces uzavřený s třítýdenním zpožděním.

V případě provedení směrnice o vozidlech s ukončenou životností došlo podle MŽP ke zpoždění pro nedostatečné personální obsazení potřebných odborníků specializujících se na tuto oblast av případě provedení směrnice, jejímž cílem je začlenit činnost letecké dopravy do systému obchodování s emisemi skleníkových plynů v rámci Evropského společenství, byl podle ministerstva skluz kvůli parlamentním volbám v roce 2010.

Ve výčtu objektivních příčin netrasponovaných právních norem EU do legislativy SR chybí transpozice směrnice o odpadech, která měla být sladěna do 12. prosince 2010.

 

Zdroj: odpady-portal.sk