Více času na podstatné

Novou výzvu ze SFŽP pro zlepšování kvality ovzduší lze očekávat začátkem roku 2013

27.11.2012 15:04

V Ostravě dne 26.listopadu 2012 proběhlo další jednání se zástupci průmyslových podniků z Moravskoslezského kraje nad projednáváním plánované výzvy v prioritní ose 2 Operačního programu životní prostředí. Další případná výzva by měla být zaměřena na rekonstrukci nespalovacích zdrojů nebo instalaci dodatečných zařízení pro záchyt emisí za účelem snížení emisí NOx, SO2 a tuhých znečišťujících látek (TZL).

„Ministerstvo životního prostředí věří v zájem uchazečů zapojit se do nové výzvy, která umožňuje uchazečům žádat o celkovou výši dotace v objemu až 90 %“ uvedl první náměstek ministra Martin Frélich.

Výše veřejné podpory činí 90%, čímž se pro průmyslové podniky ze silně znečištěných oblastí Moravskoslezského kraje z Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku, stává dostatečně atraktivní, o čemž svědčí i počet předložených 33 žádostí v objemu 3, 92 mld. Kč do výzvy předchozí.

Vzhledem k tomu, že ale stále probíhá aktivní diskuse s EK na téma podpory o rozšíření výše zmíněné osy o podporu k alternativní dopravě, může nastat moment, kdy počátkem roku 2013 budou vyhlášeny výzvy na všechny oblasti podpory, dále na alternativní dopravu, včetně výzvy na 90% podporu pro MSK.

 

Zdroj: MŽP