Více času na podstatné

Nový dotačního program na sanace ekohavárií startuje koncem března

05.03.2015 10:02

NOVÝ DOTAČNÍ PROGRAM Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí a Českou inspekcí životního prostředí připravily nový dotační program pro kraje a obce určený na sanace havarijních stavů objektů a skladů či „černých skládek“, v jejichž důsledku je bezprostředně ohroženo životní prostředí a zdraví obyvatel. Do programu půjde ze Státního fondu životního prostředí 100 milionů korun. Program odstartuje koncem března a výzvy budou dvoukolové.

V prvním výzvě kraj odešle na SFŽP projektové náměty, které posoudí Česká inspekce životního prostředí z pohledu závažnosti ohrožení životního prostředí či zdraví obyvatel a tedy i priorit v řešení. V rámci druhého kola předloží obce nebo kraje plné žádosti o podporu už na konkrétní, předposouzené projektové náměty.

SFŽP zaplatí 80 % z celkové částky, 20 % bude hradit kraj. Jednou z podmínek pro udělení dotace bude závazek obcí, že budou prostředky státu vymáhat zpět po majiteli, jakmile to bude právně možné. SFŽP aktuálně připravuje podmínky výzvy ke zveřejnění. „Dvoukolová výzva byla zvolena zcela záměrně, v prvním kole získáme data pro monitoring postižených lokalit a ve druhém kole již budou zpracovány plné žádosti na konkrétní opatření na základě naši výzvy a přímé komunikace s předkladatelem žádosti,“ vysvětluje ředitel SFŽP Petr Valdman.