Více času na podstatné

Nový kontrolní řád znamená novelizovat řadu environmentálních zákonů

03.04.2013 10:17

Nový kontrolní řád představuje obecný procesně-právní předpis, který upravuje základní instituty procesních mechanismů kontroly. Kontrolní řád byl Parlamentem ČR přijat dne 14. června 2012  jako zákon č. 255/2012 Sb s účinností od 1. ledna 2014. Tento zákon nahradí dosud platný zákon č. 552/1991 Sb., o státní kontrole. Předmětem úpravy předkládaného návrhu zákona MŽP je odstranění duplicitních ustanovení ve vztahu ke kontrolnímu řádu či jiných neodůvodněných obecných procesních postupů.

Navrhuje se vypustit procesní ustanovení obsahující úpravu, která je ve srovnání s kontrolním řádem shodná, případně se od něj odchyluje, aniž by pro to byly dány dostatečné důvody. Jedná se zejména o úpravu práv a povinností kontrolujících a kontrolovaných osob. Ve většině novelizovaných zákonů například dochází k odstranění ustanovení o oprávnění kontrolujících vstupovat na pozemky a do objektů za účelem výkonu kontroly, rušena jsou i další práva a povinnosti kontrolujících a kontrolovaných osob, jež jsou duplicitní či neodůvodněně odchylná ve vztahu ke kontrolnímu řádu, jako je např. povinnost kontrolovaných osob poskytovat součinnost při kontrole, předkládat na vyžádání kontrolujícího potřebné údaje a dokumenty, oprávnění kontrolujících odebírat vzorky a pořizovat fotodokumentaci, povinnost kontrolujících zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, které se dozvěděli při výkonu kontroly apod.

 

Více informací k "Návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v působnosti Ministerstva životního prostředí v souvislosti s přijetím kontrolního řádu" najdete ZDE.