Více času na podstatné

Nový nástroj k hodnocení inovací v oblasti vod je tu!

16.12.2015 10:17

DŮLEŽITÉ! České ekologické manažerské centrum (CEMC), jako jediné v Česku, úspěšně rozšířilo akreditaci svého inspekčního orgánu pro ověřování inovativních technologií dle evropské metodiky EU ETV v oblasti vod. CEMC je teď akreditován v oblastech “Úprava, čištění a monitorování vody“ a “Materiály, odpady a zdroje”.

Evropská komise zavedla nový nástroj „Environmental technology verification“ (EU ETV, Ověřování environmentálních technologií), který má urychlit zavádění inovativních řešení do praxe. “Jedná se o nezávislé posouzení technologií, které má posílit důvěru potencionálních zákazníků. Ověřování lze aplikovat na technologie, služby, výrobky a jiné. Nový výrobek díky němu obdrží referenci, která je při uplatnění na trhu často klíčová,” představil EU ETV Vladimír Študent, výkonný ředitel CEMC.

EU ETV je garantem nezávislých a důvěryhodných informací o nových environmentálních technologiích. Výsledkem procesu je potvrzení výkonnosti technologie prezentované ve formě Prohlášení o ověření. Prohlášení pomáhá navázat důvěryhodný obchodní vztah a stává se zajímavým marketingovým nástrojem pro uplatnění inovovaného řešení na světových trzích. Obdobný nástroj již dlouhodobě využívají například Kanada, USA, Japonsko, Filipíny, Korea a nově i Čína.

Náklady na ověření je možné uplatnit v rámci OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (programy Inovace), komunitárního programu LIFE nebo z rámcového programu HORIZONT2020. “Ověřování je vhodné při prokázání výsledků projektů, kde jedním z výstupů může být ověřená technologie nebo certifikovaná metodika. Ověření může skvěle posloužit firmám nebo finanční správě k posouzení relevantnosti daňových odpočtů pro výzkum a vývoj,” upřesnil Vladimír Študent.

V rámci pilotního projektu, který právě CEMC realizuje pro Evropskou komisi, mohou firmy získat padesátiprocentní dotaci na ověřovací proces. Další podrobnosti je možné získat na webových stránkách inspekčního orgánu CEMC ETVCZ (https://www.tretiruka.cz/eu-etv/).

 

„Úprava, čištění a monitorování vody“ zahrnuje mj. tyto oblasti:

  • Monitorování kvality vody z hlediska mikrobiálních a chemických znečišťujících látek (např. zkušebními sadami, sondami, analyzátory);
  • Úprava pitné vody z hlediska mikrobiálních a chemických znečišťujících látek (např. filtrací, chemickou dezinfekcí, zvýšenou oxidací) a odsolování mořské vody;
  • Čištění odpadní vody z hlediska mikrobiálních a chemických znečišťujících látek (např. separačními technikami, biologickým ošetřením, elektrochemickými metodami, malými systémy pro ošetřování řídce osídlených oblastí).

 

 

Náhled osvědčení ČIA ke stažení:

 

Příloha k osvědčení