Více času na podstatné

NSS zamítl návrh na zrušení části zásad rozvoje Ústeckého kraje

21.02.2012 10:04

Nejvyšší správní soud (NSS)zamítl návrh na zrušení části Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje. Obec Petrovice na Ústecku v návrhu kritizovala údajně příliš přísnou regulaci výstavby větrných elektráren. Na soud se obrátil i majitel pozemku, jenž si ze stejného důvodu stěžoval na zásah do vlastnických práv. NSS jejich společný návrh zamítl v lednu bez veřejného jednání, dnes rozsudek zpřístupnil v internetové databázi. Loni NSS kvůli regulaci větrných elektráren zrušil několik pasáží v Zásadách územního rozvoje Moravskoslezského kraje.

Petrovice neuspěly především kvůli tomu, že své námitky neuplatnily v době pořizování a schvalování zásad územního rozvoje. "Navrhovatelé měli několik možností přednést své výhrady, odůvodnit je a ponechat odpůrci (Ústeckému kraji) prostor pro jejich uvážení. Pasivitou navrhovatelů však k tomu nedošlo," stojí v rozsudku senátu s předsedkyní Danielou Zemanovou.

Zásady územního rozvoje výslovně nestanovily žádné zóny bez větrné energie. Vymezení konkrétních ploch je záležitostí obcí. Zásady ale poměrně obsáhle popisují území, v nichž má před budováním větrných elektráren přednost ochrana přírody a krajiny. Jde o chráněná území, přírodní parky, významné krajinné prvky, města a příměstské oblasti. Dále zásady vymezují dvoukilometrové pásmo kolem rekreačních objektů a tříkilometrovou zónu kolem všech zastavěných území, zastavitelných ploch, rekreačních areálů, lázní, památkových objektů, památkových zón a státních hranic. "Fakticky to znamená, že v celém Ústeckém kraji nebude možné nalézt jediné místo, které by bylo s to daná kritéria splnit," stálo v návrhu.

Podle NSS ale kraj poměrně jasně zdůvodnil, proč přistoupil k regulaci. K argumentům patřilo například historické zatížení životního prostředí Ústeckého kraje, ale také vysoká koncentrace již vybudovaných větrných elektráren. "V průběhu řízení nebyla zjištěna žádná pochybení, v důsledku nichž by přezkoumávané opatření obecné povahy bylo vydáno v rozporu se zákonem," uzavřeli soudci.

Ústecký kraj patří k regionům s největším větrným potenciálem v České republice, a to zejména v centrální a východní části Krušných hor. Když Petrovice návrh k NSS podávaly, bylo v kraj v provozu 46 větrníků s celkovým výkonem 82,8 megawattu. Na úřady v Ústeckém kraji se v posledních měsících valí další žádosti o povolení elektráren. Investory nejvíce lákají hory nad Chomutovem.

Loni v červnu NSS zrušil pasáže v zásadách územního rozvoje Moravskoslezského kraje, které prakticky bránily budování větrných elektráren. Vyhověl tak společnému návrhu šesti obcí z Opavska a Bruntálska. Obce chtěly stavět, ale kvůli krajskému územnímu plánu nemohly. Zásady územního rozvoje prý byly nepřiměřené a zároveň neurčité.

Názory na větrné elektrárny se v Česku různí. Některé obce se jejich výstavbě brání v obavě, že vysoké vrtule zkazí ráz krajiny. Jinde radnice budování elektráren podporují. Ekologové větrné elektrárny spíše schvalují jako vhodný zdroj obnovitelné energie.

 

Upozorňujeme čtenáře, že příspěvek na téma "Obnovitelné zdroje energie v judikatuře Nejvyššího správního soudu" přednese Mgr. Helena Doležalová (Masarykova univerzita, Právnická fakulta, Brno) v rámci programu konference OZE2012!


 

Zdroj: ČTK (převzato: biom.cz)