Více času na podstatné

NZÚ: Zájemci požádali o téměř 800 milionů

19.11.2014 15:43

K dnešnímu dni eviduje Státní fond životního prostředí ČR 3 791 žádostí o dotaci z programu Nová zelená úsporám. Celková výše požadovaných finančních prostředků dosahuje téměř 780 milionů korun.

Největší nárůst přijatých žádostí zaznamenal fond v druhé polovině října, tedy před původně ohlášeným koncem příjmu žádostí. Během dvou týdnů dorazilo téměř tisíc žádostí. Přesto zájem o účast v programu neopadá, denně přicházejí desítky nových žádostí.

I přes několikanásobný nárůst počtu žádostí probíhá administrace a zrychlené proplácení dříve předložených žádostí bez jakýchkoli komplikací a v předem oznámených termínech. Pokud je žádost podána po realizaci podporovaných opatření a je bez závažnějších nedostatků, je vyplacena v řádu několika týdnů od doručení fondu.

Žadatelé mají stále možnost požádat o dotaci v rámci 1. výzvy k podávání žádostí až do konce letošního roku. Státní fond životního prostředí ČR zatím poslal žadatelům téměř 17 milionů korun.

 

V aktuální výzvě zaměřené na rodinné domy je pro žadatele připraveno 1,9 miliardy korun. Žádosti do programu Nová zelená úsporám můžete podávat do konce letošního roku, tj. do 31. 12. 2014 do 12.00 hodin. Oficiální web programu - ZDE. Zbývající prostředky budou převedeny do příštího roku.

 

 

Zdroj: SFŽP