Více času na podstatné

O recyklaci FV panelů je poměrně zájem. Přihlásilo se již devět firem

17.07.2013 14:59

Na recyklaci fotovoltaických panelů jsou dle informací z MŽP dosud registrovány společnosti ASEKOL Solar, PV recovery, REMA Systém, RETELA, o licenci požádali ještě společnosti ECOPARTNER, FitCraft Recyklace, Elektrowin, OFO-recycling a REsolar. Například společnoat FitCraft Recyklace byla do obchodního rejstříku zapsána až 14. června 2013 a firma ECOPARTNER 29. dubna 2013.

Smlouvu s jednou z recyklačních firem nebo kolektivních systémů sdružujících zpravidla několik výrobců elektrozařízení měli majitelé fotovoltaických elektráren dle zákona o odpadech podepsat do konce června. Jenže vyhláška vstoupila v platnost až 28. června, takže solární elektrárny neměly příliš času na výběr kolektivního systému, který za ně má zařídit recyklaci panelů.

Po mnohostranných jednáních se vyhláškou ustálila na 8,50 koruny za kilogram solárních panelů. Tuto částku budou majitelé solárních elektráren zprovozněných do 1. ledna 2013 zasílat na speciální účet u jedné z recyklačních společností, která v budoucnu z této částky zaplatí nebo zařídí recyklaci panelů. V České republice je instalovano zhruba 200 tisíc tun fotovoltaických panelů, takže vynásobeno cenou 8,50 koruny za kilogram recyklační společnosti na recyklaci těchto panelů obdrží postupně částku 1,7 miliardy korun.

 

Zdroj: Českápozice.cz (Kšeft za 1,7 miliardy: Recyklovat solární panely chce už devět firem)