Více času na podstatné

Obce si budou moci určit, kde může být povoleno zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů

17.05.2013 09:18

Navrhovaná změna zákona o odpadech má umožnit, aby obce mohli stanovit obecně závaznou vyhláškou vydanou v samostatné působnosti, na kterých místech v obci může být zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů povoleno a dále omezení provozní doby takového zařízení. Navrhovaná právní úprava by měla přinést zpřísnění podmínek pro podnikání tohoto druhu a zlepšení kontrolovatelnosti ze strany samosprávy, která je realizací této činnosti nejvíce dotčena, uvádějí poslanci ve svém návrhu. Změna zákona má nabýt účinnosti 1. ledna 2015.

V současné době, dle § 14 odst. 1 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně dalších zákonů (dále jen „zákon o odpadech“), lze zařízení k výkupu odpadů provozovat pouze na základě rozhodnutí krajského úřadu, vydaného v přenesené působnosti, kterému je ve správním řízení udělen souhlas k provozování tohoto zařízení, a s jeho provozním řádem. Správní řízení zahajuje příslušný krajský úřad na žádost žadatele, kterým může být právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání.

Požadavek na posouzení podle § 78 odst. 3 zákona o odpadech, kdy krajský úřad zkoumá, nakolik žadatel dostál povinnostem, vyplývajícím ze zákona o odpadech, jeho prováděcích předpisů a zda je záměr v souladu se závaznými částmi řešení plánu odpadového hospodářství kraje a plánu odpadového hospodářství České republiky, je plněn velmi formálně. Celkové zhodnocení se často omezuje na pouhé konstatování, že bylo zkoumáno, nakolik žadatel dostál svým povinnostem vyplývajícím z uvedených předpisů.

Právní úprava zákona o odpadech stanoví pravidla pro výkup kovových odpadů, která mají zamezit trestné činnosti, např. identifikovat odebírané nebo vykupované odpady a osoby, od kterých byly vykoupeny věci jako odpady apod. Praxe však ukázala, že tato právní úprava upravující zásady výkupu kovových odpadů je nedostatečná z hlediska ochrany proti krádežím a poškozování kovových předmětů.

Dlouholeté zkušenosti dokazují, že výkup odpadů je úzce spojen s trestnou činností řady osob, jež se na výkupu podílejí.  Osoby, které předávají kovové odpady, se nezřídka při získávání kovových předmětů dopouštějí mnoha trestných činů, např. krádeže, poškození cizí věci, ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Při důsledné aplikaci trestního zákona by měly orgány činné v trestním řízení stíhat osoby, které vykupují kovový odpad zakázaný vyhláškou. Je faktem, že k důslednému uplatňování trestněprávní odpovědnosti nedochází a rozsah trestné činnosti v dané oblasti neklesá. Statistiky Policie ČR prokazují, že po krátkodobém poklesu počtu trestných činů, které byly spáchány v souvislosti s barevnými kovy, došlo k více než dvojnásobnému nárůstu této trestné činnosti v letech 2010 a 2011 (viz Přílohy k důvodové zprávě).

Problémem také je, že neexistuje veřejně přístupná databáze všech zařízení provozovaných na základě souhlasu krajských úřadů. Nelze také zjistit, kolik takových zařízení je provozováno bez souhlasu krajského úřadu.

Neúčinnost dosavadních zákazů a omezení, které s ohledem na poměrně vysokou cenu železa a barevných kovů nejsou s to zabránit kriminalitě spočívající zejména v krádežích kovových předmětů za účelem jejich zpeněžení jakožto kovového odpadu, vyvolává potřebu změny současné právní úpravy.

Navrhujeme, aby zákon o odpadech obsahoval zmocnění pro obce stanovit obecně závaznou vyhláškou vydanou v samostatné působnosti, na kterých místech v obci může být zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů povoleno a dále omezení provozní doby takového zařízení.     

Navrhovaná právní úprava by měla přinést zpřísnění podmínek pro podnikání tohoto druhu a zlepšení kontrolovatelnosti ze strany samosprávy, která je realizací této činnosti nejvíce dotčena.

 

Text návrhu:

 

Čl. I

V § 17 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 275/2002 Sb. a zákona č. 154/2010 Sb. se vkládají nové odstavce 3 a 4, které znějí:

„(3) Obec může obecně závaznou vyhláškou stanovit, že zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů (§ 14) mohou být provozována pouze na místech a v čase touto vyhláškou určených, nebo stanovit, na kterých místech a v jakém čase je v obci provozování zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů (§ 14) zakázáno, nebo úplně zakázat provozování zařízení ke sběru nebo výkupu (§ 14).

(4) Obec má povinnost informovat krajský úřad o přijetí vyhlášky podle odstavce 3, a to do 15 dnů od jejího schválení zastupitelstvem.“.

 

Dosavadní odstavce 3 až 6 se označují jako odstavce 5 až 8.

 

Čl. II

Účinnost

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. 1. 2015.

 

 

 

Dokument ke stažení:

Sněmovní tisk 1019/0