Více času na podstatné

Obnovitelné zdroje vs. jaderná energetika

03.09.2015 09:41

Konvenční energetické zdroje jako uhlí nebo jaderné elektrárny přestávají být ekonomicky výhodnější než obnovitelné zdroje. Tyto závěry vyplývají z několika studií renomovaných institucí zveřejněných v minulých dnech, uvedla dnes Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO). Podle CZEPHO je to pro Ministerstvo průmyslu a obchodu vzkaz, že nová Státní energetická koncepce i tlak zájmových skupin na rozšiřování těžby uhlí neodpovídají trendům světové energetiky.

Naproti tomu se dnes také můžeme dočíst, že cena jaderné energie je srovnatelná s jinými silovými zdroji elektrické energie, avšak nové jaderné elektrárny mohou vyrábět více elektřiny a levněji po celou dobu jejich životnosti, pokud jsou finanční náklady spojené s jejich provozem udrženy nízko. K takovému závěru došla nedávno provedená studie agentur OECD Nuclear Energy Agency (NEA) a International Energy Agency (IEA).

Zpráva uvádí, že srovnávací ceny elektrické energie obnovitelných zdrojů (a to především fotovoltaických) za posledních pět let významně poklesly. Tyto zdroje tak nyní mohou vyrábět elektrickou energii za stejné nebo dokonce nižší ceny než nové fosilní elektrárny.

Nicméně hlavní faktory ovlivňující cenu různých technologií se na jednotlivých trzích liší. Autoři zprávy tak vyzývají k opatrnosti při interpretaci této studie. „V současné době neexistuje žádná technologie výroby elektrické energie, která by mohla být považována za nejlevnější za všech okolností. Jak tento dokument zdůrazňuje: náklady na jednotlivé systémy, struktura trhů, politika životního prostředí a využívání dotací i nadále hrají velmi důležitou roli při určování konečných srovnávacích nákladů jakékoliv dané investice,“ uzavírá zpráva.

 

Související články:

Cena elektřiny z jádra zůstává konkurenceschopná, uvádí zpráva agentur IEA/NEA (Atominfo.cz, 2.9.2015)

Obnovitelné zdroje budou levnější než uhlí nebo atom. ČR musí přepracovat SEK (CZEPHO, 3.9.2015)