Více času na podstatné

Od 1. dubna opět startuje program Nová zelená úsporám

30.03.2015 14:00

AKTUALIZOVÁNO Pokračování dotačního programu na podporu úsporných opatření v rodinných domech a nově i v bytových domech v Praze, Nová zelená úsporám, bude spuštěno 1. dubna. MŽP a Státní fond životního prostředí ČR otevřou výzvu pro rodinné domy a zároveň od letošního roku nově i pro bytové domy. Příjem žádostí začne 15. května, aby se žadatelé měli možnost seznámit s novými podmínkami a připravit projekty.

Ministr Richard Brabec, náměstek Jan Kříž a ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman společně na tiskové konferenci dne 31.3. představí letošní novinky a změny v programu. (více ZDE) Mimo jiné například i širší okruh opatření, na něž bude možné žádat podporu, kratší lhůty vyřízení žádostí a zcela nové podmínky pro úsporná opatření v bytových domech v Praze.

 

Aktualizace 30.3.2015:

Po dnešním jednání vlády ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že vláda schválila pokračování programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Do roku 2020 by se mělo investovat do energetických úspor 27 mld. korun z aukcí emisních povolenek.

Peněžní prostředky budou zaměřeny do třech oblastí: rodinné domy, bytové domy (pozor pouze Praha) a na budovy ve vlastnictví veřejného sektoru. Přičemž budovy veřejného sektoru budou zařazeny do programu až v roce 2019. Do této doby budou tyto budovy podporovány z Operačního programu životní prostředí. Jak jsme uvedli výše, tak NZÚ se bude týkat pouze bytových domů na území hl. m. Prahy. Ostatní bytové doby budou podporovány z integrovaného regionálního operačního programu.

Dále ministr potvrdil, že první výzva bude vyhlášena již 1. dubna, přičemž na rodinné domy bude alokováno 600 mil. Kč a na bytové domy 500 tis. Kč. V rámci NZÚ dochází k řadě změn. Například bude možné realizovat dílčí opatření a celkově se má celý program zrychlit. To platí z pohledu proplacení peněž, tak z pohledu informovanosti žadatelů.

 

VIDEO:

Vláda pokračuje v Nové zelené úsporám