Více času na podstatné

Odbory zpochybňují dopady poplatkové novely vodního zákona uváděné MŽP

17.08.2016 18:47

Odborový svaz pracovníků dřevozpracujícího odvětví, lesního a vodního hospodářství dnes vydal tiskovou zprávu ve které zmiňuje fakta, která podle jejich názoru ministr životního prostředí Richard Brabec opomíjí v kontextu dopadů poplatkové novely vodního zákona. Připomínáme, že včera Odboráři spolu s provozovateli kanalizace prezetovali na tiskové konferenci požadavek, aby ministerstvo životního prostředí přepracovalo novelu zákona o vodách. Novela by se měla projednat nejdřív na tripartitě, přeje si předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Novelu zákona by měla vláda projednat již příští týden ve středu.

 

  • Fakt č. 1. Dopadem na spotřebitele není  jen zvýšení poplatku, ale konečné promítnutí v ceně za vodné a stočné, které je díky technologické spotřebě vody, ztrátám v distribuci, zisku a DPH o více než 70 % vyšší, tedy nárůst poplatku o 4 Kč/m3  ve skutečnosti znamená nárůst ceny  o 7 Kč/m3  pro konečného  spotřebitele.
  • Fakt č. 2. Nejen, že se zvyšuje vlastní poplatek, ale mění se i roční objem, od kterého se nově poplatky vybírají - v řadě obcí s menší spotřebou tak dopad nebude 4 Kč/m3 odebrané vody, ale rovnou 6 Kč/m3 odebrané vody, což je dopad ve vodném 10 Kč/m3.
  • Fakt č. 3. Dopad nových poplatků za vypouštění odpadních vod je zásadní, stejně jako poplatky za odběr vod a je ještě více selektivní - u menších sídel pod 10 tis. obyvatel.   Nové poplatky za dusík a fosfor budou znamenat zásadní nárůsty, které MŽP v důvodové zprávě bagatelizuje.  Navíc chybí výpočet dopadů nově zpoplatněných vypouštěných odpadních vod, za které mají být nově považovány všechny odpadní vody, které jsou  tzv. odlehčovány z odlehčovacích komor, které neplní požadavky normy či neplní požadavky kanalizačních řádů.
  • Fakt č. 4. U vypouštěných odpadních vod platí to, že vyčištěných odpadních vod je dvojnásobek, než vod fakturovaných. Proč? Důvodem jsou dešťové vody, ty ale  mají pro  většinu subjektů výjimku ze zpoplatnění a také tzv.  vody balastní. Stejně jako u vody pitné, tak i zde se poplatky promítají do konečné ceny 2násobně.   Pro konkrétní lokality s menšími čističkami odpadních vod (např. v kraji Vysočina) a  vyšším podílem balastních vod by byl s doposud nezpoplatněným odlehčováním  dopad na úrovni 5 Kč/m3.

"Ať se již jedná o celkový nárůst 12 či 14 Kč/m3, počítejte se mnou - průměrná spotřeba 80 litrů na osobu a den krát 365 dnů krát počet osob v nízkopříjmové domácnosti 5 se rovná 1 752 Kč ročně při nárůstu o 12 Kč/m3. Na 2 044 Kč se dostaneme při nárůstu o 14 Kč/m3 a udělejte si sami obraz o tom, kdo si plete čísla," uvedl v závěru tiskové zprávy Pavel Růžička, místopředseda Odborového svazu DLV.

 

Související článek: