Více času na podstatné

Odpad je materiál a v ideálním případě vůbec nevzniká

23.11.2016 17:35

V rámci Evropského týdne pro snižování množství odpadů uspořádalo Ministerstvo životního prostředí informační seminář určený obcím pod názvem „Předcházení vzniku odpadů v obcích a možnosti financování z Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020“. Cílem semináře bylo seznámit zástupce obcí nejenom s dotačními možnostmi, které nabízí v oblasti předcházení vzniku odpadů OPŽP 2014-2020, ale seznámit je především s různými úspěšnými projekty a nástroji pro předcházení vzniku odpadů, které by obce mohly realizovat i pro své občany. Zásadním informačním zdrojem je portál www.Tretiruka.cz a odborný časopis Odpadové fórum.

Účastníkům semináře byl například představen systém “Door to Door“ (sběru odpadů v pytlích od dveří – kdy jsou občané svědomitější, když mají pytel odevzdat před vlastním domem) a princip „Pay As You Throw“ (zaplať kolik vyhodíš – např. podle velikosti popelnice), které hrají důležitou roli v novele zákona o odpadech, kterou ministerstvo životního prostředí aktuálně představilo na Legislativní radě vlády. Soňa Jonášová z Institutu Cirkulární Ekonomiky představila výhody těchto systémů a příklady dobré praxe v obcích Jiřetín pod Bukovou a Trojanovice (v Beskydech).

Jiří Sedlák z „Bez obalu“ představil pilotní obchod (na Bělehradské ulici v Praze), kde jsou prodávány potraviny do vlastních přinesených obalů a jejich konferenci s paní Bea Johnson, která propaguje téměř nulovou produkci odpadu (tzv. Zero waste). Další informace www.bezobalu.org a také na tomto odkazu.

V oblasti předcházení vzniku odpadů je velmi aktivní například Magistrát města Brna. Jeho zástupkyně Veronika Singrová představila aktuální akce ve městě Brně, které vznikaly ve spolupráci se studenty tamních vysokých škol. Konkrétně se jedná o čtyři sběrná střediska RE-USE „Druhý život“, kam občan přinese nepotřebnou věc, daruje ji do sbírky a zájemci si tuto věc za symbolickou cenu zakoupí. Všechny získané finanční prostředky jsou využity na financování projektu „Květiny v Brně“, který tyto prostředky použije na výsadbu okrasných květin ve městě. Dále je to tzv. „Nábytková banka“, kam občané odevzdají nepotřebný nábytek a klienti sociálního odboru magistrátu, kteří potřebují dovybavit domácnost, se mohou o tento nábytek přihlásit. Díky „Meníčkům pro bezdomovce“ se předešlo odpadu z jídel ze sedmi brněnských provozoven veřejného stravování a v Centru sociálních služeb bylo vydáno celkem 31 828 porcí v roce 2015. V projektu „Retro-USE“ se využívá sloganu „Starý věci jsou sexy“ a díky němu bylo vybaveno několik kulturních institucí předměty vyrobenými před rokem 1989. Další projekty jsou připravovány a brněnský magistrát plánuje žádat o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, Prioritní osy 3, Specifického cíle 3.1 Prevence vzniku odpadů.

Na semináři zazněly i informace o novém kolektivním systému zaměřeném na zpětný odběr pneumatik ELTMA. Například i to, že pokud je pneuservis nebo autoservis označen logem Kolektivního systému ELTMA (https://www.eltma.cz/) je zde garantováno, že bude s ojetými pneumatiky naloženo ekologicky.

Předcházení vzniku odpadů pomáhá i portál Nevyhazujto.cz – Věci s příběhem (zde), kde je možné uveřejnit fotku nepotřebné věci. Nejčastěji během jednoho dne se pro ni najde zájemce, který si danou věc po domluvě odveze a dále využívá.

Odpolední blok byl zaměřen na tzv. oběhové hospodářství. Milan Chromík (ČAOBH) a Katarína Dobrociaková (VIZE 2024) informovali o příkladech dobré praxe omezování vzniku odpadů ve světě i u nás.

Ondřej Procházka (CEMC) seznámil posluchače se zásadními výstupy z již třetí národní konference Předcházení vzniku odpadů a vybranými příklady úspěšných projektů. Veškeré výstupy z uskutečněných ročníků jsou dostupné ke stažení na portálu www.tretiruka.cz, kde bude v krátkém čase doplněn videozáznam. Další ročník konference proběhne v termínu 5. až 6. října 2017. Zásadní informace nejen k problematice předcházení vzniku odpadů vychází v odborném časopise Odpadové fórum.

Ministerstvo životního prostředí seznámilo zástupce obcí i s pokroky v přípravě nové odpadové legislativy a s přínosy Programu předcházení vzniku odpadů v ČR jako hlavního strategického dokumentu zabývajícího se prevencí vzniku odpadů.

Na závěr představili zástupci SFŽP možnosti podpory z Operačního programu Životní prostředí (www.opzp.cz) a národních dotačních programů. V současné době, do 30. listopadu 2016, probíhají 40. a 41. výzva OPŽP zaměřené na projekty předcházení vzniku biologicky rozložitelných odpadů prostřednictvím domácích kompostérů pro občany, předcházení vzniku textilního a oděvního odpadu prostřednictvím rozšíření/vybudování sběrné sítě kontejnerů, podpora rozvoje či modernizace softwaru pro neinvestiční projekty v rámci předcházení vzniku komunálních odpadů a centra opětovného použití nebo systémy opětovného použití včetně jejich kombinace či propojení, které budou napojeny na konkrétní obce. Na projekty výstavby a modernizace zařízení pro sběr, třídění a úpravu odpadů a výstavby a modernizace zařízení pro materiálové využití odpadů je možno čerpat i zvýhodněné půjčky.

Ke snižování odpadů pomáhá důsledná komunikace s občany, shodli se letošní výherci tzv. Odpadového Oskara. Ten je udělován každoročně obcím s nejnižší produkcí komunálního odpadu (Odpadový Oskar). V jednotlivých kategoriích byly letos oceněny a cenu si na semináři převzaly obce Modrava (do 500 obyvatel), obec Staré hradiště (1 800 obyvatel, u Pardubic), obec Mokré a jejich Informační zpravodaj (141 obyvatel, Královehradecký kraj, pod Orlickými horami).

Akce se uskutečnila v rámci Evropského týdne pro snižování množství odpadů (The European Week for Waste Reduction). Ministerstvo životního prostředí se pro letošní rok stalo koordinátorem pro Českou republiku.

 

Dokument ke stažení:

Prezentace z konference (ZIP, 65 MB)

 

 

Zdroj: MŽP (doplněno)