Více času na podstatné

Odpadová legislativa bude velkým tématem březnové schůze senátu

28.02.2014 10:09

V druhé polovině března senát projedná několik legislativních návrhů z pohledu životního prostředí zejména pak z pohledu odpadové legislativy. Senátoři podle navrhovaného programu projednají novelu zákona o obalech i novelu chemického zákona. Oba tyto předpisy začátkem února schválila poslanecká sněmovna. Na programu je i druhé čtení senátního návrhu novely zákona o odpadech, která má za cíl dát obcím možnost určit, kde mohou být umístěné sběrny a výkupny odpadů. Dále senátoři projednají návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice o obalech a obalových odpadech za účelem omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek. Schůze senátu je naplánována na 19. března od 9 hodin.

 

Chemický zákon:

Novela zákona představuje adaptaci na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 259/2012 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 648/2004, pokud jde o používání fosforečnanů a jiných sloučenin fosforu v pracích prostředcích pro spotřebitele a v detergentech určených pro automatické myčky nádobí pro spotřebitele. Cílem změny nařízení je harmonizace uvádění detergentů na trh a ochrana životního prostředí tím, že se sníží eutrofizace způsobená fosforem z detergentů používaných spotřebiteli. V rámci adaptace je třeba ve vnitrostátní úpravě stanovit nápravná opatření a sankce při porušení povinností stanovených nařízením. V návaznosti na adaptaci na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 259/2012 je nutno zrušit ustanovení vodního zákona, která jsou fakticky duplicitní s úpravou obsaženou v přímo použitelném nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 259/2012.

Novela zákona dále do zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií, transponuje čl. 30 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/18/EU o kontrole nebezpečí závažných havárií s přítomností nebezpečných látek a o změně a následném zrušení směrnice Rady 96/82/ES. Implementace čl. 30 musí být provedena do 4. února 2014. Výsledkem transpozice čl. 30 směrnice bude, že provozovatelé tepláren, kteří skladují méně než 2500 tun těžkého topného oleje, nebudou nadále spadat pod zákon o prevenci závažných havárií. V současné době je zařazeno pod zákon o prevenci závažných havárií 13 objektů s umístěným těžkým topným olejem. Po nabytí účinnosti navržené novely zákona klesne počet objektů s umístěným těžkým topným olejem zařazených pod zákon o prevenci závažných havárií na 5.


Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s Vládním návrhem zákona počátkem února, kterým se mění zákon č. 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon), ve znění zákona č. 279/2013 Sb., a některé další zákony podle sněmovního tisku 67, ve znění schválených úprav. Vzhledem k tomu, že do sněmovního tisku 67/0 nebyla do třetí části článku V. promítnuta novela vodního zákona publikovaná ve Sbírce zákonů pod číslem 275/2013, bylo nutné tuto opravu zohlednit legislativně technickými opravami

 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon), ve znění zákona č. 279/2013 Sb., a některé další zákony /senátní tisk č. 234/

 

 

Zákon o obalech:

Novela zákona o obalech se dotýká recyklačních cílů a dále se v příloze uvádí názorné příklady některých výrobků z hlediska zda jsou či nejsou obalem. Poslanci na únorové schůzi nejprve zamítli pozměňovací návrh výboru pro životní prostředí a naopak se přiklonili k pozměňovacímu návrhu poslance M. Urbana (ČSSD). Více ZDE.

 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech), ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 239/

 


Zákon o odpadech:
Senátoři v prosinci minulého roku projednali v prvním čtení novelu zákona o odpadech. V návrhu senátoři navrhují, aby zákon obsahoval zmocnění pro obce stanovit obecně závaznou vyhláškou vydanou v samostatné působnosti, na kterých místech v obci může být zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů povoleno a dále omezení provozní doby takového zařízení. Novelu projednaly patřičné výbory a navrhují níže uvedené pozměňovací návrhy:

VUZ: Podkladový materiál
UP: Podkladový materiál
VHZD: Podkladový materiál

 

Návrh senátního návrhu zákona senátora Jaroslava Zemana a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 196/ (2. čtení)

 

Směrnice o obalech - omezení plastových tašek:

Senát také projená návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 94/62/ES o obalech a obalových odpadech za účelem omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek /evropský senátní tisk č. N 102/09/. Obecným cílem předmětného návrhu ve věci plastových nákupních tašek je omezit nepříznivé dopady na životní prostředí, podpořit předcházení vzniku odpadu a účinnější využívání zdrojů a zároveň omezit negativní sociálně-ekonomické dopady. Konkrétněji se pak návrh snaží snížit v Evropské unii spotřebu plastových nákupních tašek o tloušťce nedosahující 50 mikronů (0,05 milimetrů).

Návrh mění ustanovení článku 4 (Prevence) směrnice 94/62/ES tak, že ukládá členským státům povinnost přijmout opatření ke snížení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek. Tato opatření mohou podle návrhu spočívat mimo jiné v uplatnění ekonomických nástrojů nebo v omezeních při uvádění na trh v rámci odchylky od článku 18 směrnice. Posledně jmenované ustanovení tak rozšiřuje řadu nástrojů, jež mají členské státy k řešení neudržitelné spotřeby plastových tašek k dispozici. V článku 3 (Definice) je pro účely směrnice vymezen pojem „lehké plastové nákupní tašky“.

 

Další body navrhovaného programu Senátu ČR:

  • Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2012 /senátní tisk č. 192/
  • Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů /evropský senátní tisk č. N 095/09/