Více času na podstatné

Odpadový Oskar putuje do Dalešic, občané tam produkují jen 43 kilogramů odpadů na osobu a rok

06.05.2015 16:03

Odpověď na otázku, které obce a města v Česku produkují nejméně odpadu na obyvatele a rok, je tady. Z vítězství se mohou těšit v Dalešicích (Liberecký kraj) s produkcí 43 kilogramů odpadu na osobu a rok, v Moravanech (Pardubický kraj) se zhruba 55 kily a Kdyni (Plzeňský kraj), jejíž obyvatelé průměrně vyhodí 99 kilogramů do směsného odpadu za rok. Arnika při sestavování pořadí vychází z oficiálních údajů obcí.

„Výsledky soutěže hezky ukazují, že není pravda, že by se ve větších městech nedala snížit produkce směsného odpadu, tedy toho, který se nedá vytřídit. Lidé ve vítězné Kdyni v kategorii nad pět tisíc obyvatel vyhodí necelých sto kilogramů směsného odpadu, což je výborné číslo. Velmi záleží na tom, jak k odpadovému hospodářství přistupují jednotlivé radnice a jak obyvatele motivují, aby odpad buď nevytvářeli, nebo aspoň třídili. Inspirativních příkladů, jak lze k nakládání s odpady přistupovat, máme deset a ty nejlepší zveřejníme za týden,“ komentuje první výsledky soutěže její garant Milan Havel z Arniky.

Jedním z cílů soutěže bylo, aby se nejen veřejnost, ale i starostové mezi sebou dozvěděli, co všechno je možné udělat pro nízkou produkci odpadu. Čím méně totiž vzniká směsného odpadu, tím méně je nutné rozšiřovat skládky nebo stavět zbytečné spalovny. Nevládní organizace je navíc přesvědčena, že dobře nastavený systém přináší peníze do obecní pokladny a přitom nezatěžuje občany vysokými poplatky.

Limit pro přihlášení do soutěže byl 150 kilogramů vyhozeného směsného odpadu na osobu a rok. Organizátoři soutěže ho zvolili proto, že to je hodnota, které se daří dosahovat i v sousedních státech, Česko se k ní ale ještě ani nepřiblížilo. Když jsou ale lidé v podobně velkých státech, jako je Česko, schopni produkovat i méně než sto kilogramů odpadů, mělo by to být podle nevládní organizace možné i u nás. Jednotlivé pozitivní příklady navíc už existují.