Více času na podstatné

Olej ze smažení do kanalizace nepatří!

17.12.2014 14:52

www.trebonskykapr.cz

Je to tak snadné, vylít olej ze smažení kapra či řízků do kanalizace. Nerudovská otázka – „kam s tím“ je vyřešena. A tak vesele z domácností vypouštíme vody plné tuků a zbytků potravin. Vždyť kanalizace a čistírna odpadních vod to zvládne.

„Je pohodlné po smažení olej vylít do kanalizace. Bohužel si nikdo neuvědomuje, že tuk v kanalizačním potrubí ztuhne. Tím dochází k jeho usazování a následnému zanášení potrubí kanalizační přípojky a kanalizace. Což má za následek omezenou průtočnost v kanalizačním potrubí,“ sdělil Ing. Tomáš Hloušek, technolog pitných a odpadních vod Středočeských vodáren (SVAS). „Přebytečný tuk z domácností se odevzdává ve sběrných dvorech. Tím se předejde zbytečným výdajům spojených s čištěním kanalizační přípojky, ale i starostem s ucpanou přípojkou nejen v době vánočních svátků,“ upozornil Tomáš Hloušek.

„Náklady spojené s čištěním kanalizační přípojky a kanalizace se pohybují v průměru mezi 3000 až 5000 Kč podle náročnosti jednotlivých případů a hradí je vlastník kanalizační přípojky,“ uvedl Vladimír Dragoun, manažer provozu kanalizace SVAS. „V loňském roce jsme zaznamenali celkem 171 případů čištěných přípojek kanalizace a z toho bylo z důvodu ucpání přípojky celkem cca 80 případů . V letošním roce již evidujeme kolem 90 případů ucpání kanalizace z důvodu vypouštění tuků,“ řekl na závěr Vladimír Dragoun.

Stejný problém s ucpáním kanalizační přípojky a stoky způsobují domácí kuchyňské drtiče. Drtiče jsou na likvidaci kuchyňského odpadu, který je tvořen potravinovým odpadem vznikajícím při přípravě jídel a také zbytky těchto jídel. Nesmí se zapomínat, že kanalizace slouží výhradně pro odvádění a zneškodňování odpadních vod a nelze připustit, aby do tohoto systému byly odváděny odpady, např. rozmělněný kuchyňský odpad. Jako s odpadem s ním musí být nakládáno.

Ale každý, kdo toto zařízení má a způsobí si nepříjemné komplikace kolem ucpané kanalizace, tak uváží, zda toto zařízení používat či nikoliv.

Na co nelze zapomínat s používám drtičů je to, že do kanalizace se díky tomuto zařízení dostávají rozdrcené zbytky jídel a to je ideální potrava pro všechny hlodavce, kteří se do kanalizace za teplem a potravou stahují. Takže se někteří obyvatelé stávají nevědomky ochránci hlodavců už jen tím, že jim zajišťují pravidelný příjem potravy.

Při instalaci drtiče kuchyňského odpadu s následným vypouštěním zdrtků do veřejné kanalizace odpadní vody výrazně překračuje limit obsahu nerozpuštěných látek.

Středočeské vodárny vypouštění takto znečištěných odpadních vod z domácností hodnotí, jako neoprávněné vypouštění odpadních vod. To je v rozporu s kanalizačním řádem a s uzavřenou smlouvou o odvádění odpadních vod. Odběratel se tak vystavuje sankcím, a to peněžním až do výše 15 000 Kč nebo i přerušení dodávky vody a odvádění odpadních vod.

 

Foto: https://www.trebonskykapr.cz/