Více času na podstatné

OPŽP: Ministerstvo snížilo o 3 % výši růstu cen vodného a stočného

01.08.2014 10:31

Výši meziročního reálného nárůstu cen vodného a stočného je možné upravit od roku 2015 z pěti na dvě procenta. Rozhodlo tak Ministerstvo životního prostřední na základě ekonomického vývoje České republiky. Státní fond životního prostředí ČR však upozorňuje, že samotná změna prognóz ještě neznamená záruku snížení cen za vodu.

Na základě provedeného posouzení předpokládaných makroekonomických ukazatelů (ekonomického vývoje v ČR) přednastavených ve výpočtu v modelech finančních analýz pro vodohospodářské projekty (z počátku roku 2008) a skutečného makroekonomického vývoje do roku 2013 Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že je možné upravit výši růstu cen vodného a stočného. 

Výši meziročního reálného nárůstu cen vodného a stočného je možné od roku 2015 upravit z 5,0 % na 2,0 %, neboť tato prognóza věrněji popisuje současnou a budoucí makroekonomickou situaci.

Úprava této prognózy bude možná, pokud příjemce podpory u projektu s vydaným Rozhodnutím o poskytnutí dotace předloží oficiální žádost na Státní fond životního prostředí ČR, a to minimálně tři měsíce před stanovením nových cen.

Státní fond životního prostředí ČR upozorňuje, že samotná změna prognóz ještě neznamená záruku snížení cen vodného/stočného - to závisí na mnoha faktorech uvedených ve finanční analýze (vstupní data, kategorie žádosti, typ projektu „zelená louka"/"historická data").

Žádosti budou akceptované pouze u projektů, které budou i po této úpravě vytvářet významnou část odpisů a dojde ke změně cen. Touto změnou nebude dotčena výše podpory přiznaná příjemci.

 

Zdroj: SFŽP