Více času na podstatné

Oranžové kontejnery pomáhají lidem v nouzi

06.01.2016 10:00

Oranžové kontejnery, do kterých se dá odložit nepotřebné oblečení, boty a doplňky, zná dnes většina Pražanů, většina je také již někdy použila. Firma Potex, jíž nádoby patří, dokáže nepotřebné šatstvo dále využít a dát mu další život. Každý týden zaměstnanci Potexu třídí šatstvo pro vybrané neziskové organizace.

„Připravujeme oděvy pro lidi bez domova nebo pro ty, kteří se ocitli v nějaké tíživé životní situaci. Spolupracujeme s Nadějí, Centrem sociálních služeb Praha (CSSP), Progressive a Společnou cestou, jež provozuje azylové bydlení především pro matky s dětmi.
Ty potřebují samozřejmě slušné dámské oblečení a uvítají také hezké dětské oděvy.

Další neziskovky potřebují především pánské oděvy“ říká Lenka Jachninová, jednatelka společnosti Potex. V hlavním městě je totiž podle odhadů asi čtyři tisíce bezdomovců, z nich více než v 85 % se jedná o muže.

Přípravu oblečení pro neziskové organizace občas trochu ztěžuje fakt, že lidé většinou vyřazují textil po sezóně, tedy v opačném rytmu, než je potřeba.
Oblečení, které již nenajde využití, putuje následně do velkých profesionálních třídíren k dalšímu recyklačnímu procesu. Z odevzdaného textilu tak vzniknou třeba výplně slamníků nebo autosedaček, čisticí hadry, izolace, ale i přikrývky a podložky nebo papír.

 

Oděvy na míru
Pro neziskovky připravuje Potex oděvy na míru. Po předchozí domluvě jim dodává vždy jen to, co v danou chvíli potřebují. Organizace totiž většinou nemají dostatečné skladové prostory, kde by oděvy přečkaly do další sezony. „Na to, abychom mohli týdně darovat 75 kilogramů vytříděného textilu, musíme zpracovat desetkrát tolik, tedy 750 kilo“, říká Lenka Jachninová.

Již brzy se zvýší zájem o teplé bundy, kalhoty, svetry, ostatní zimní doplňky, ale i nátělníky, trička či vesty. Hodí se i deky, ponožky, spodní prádlo a zimní obuv. „Loňská zima byla sice relativně mírná, ale více než teploty kolem mrazu ztěžuje těmto lidem život vlhkost způsobená častým deštěm a případným sněžením.“ řekla Právu Mgr. Ludmila Tomešová, zástupce ředitele z CSSP. „Zbylá část sebraného textilu neodpovídá sezonností, nebo jsou oděvy natolik poškozené, znečištěné či zapáchající, že se na další nošení nedají použít. Ty předáváme k další recyklaci,“ dodává jednatelka Potexu.

Všechny informace o sběrných kontejnerech, pomoci jednotlivým neziskovým organizacím, kontakty na provozovatele oranžových kontejnerů najdou zájemci na adrese www.recyklujemetextil.cz.