Více času na podstatné

Palivo z odpadů z ropných lagun musí zpět do Česka. Spor míří k evropskému soudu

29.10.2015 07:32

České republice začala běžet dvouměsíční lhůta, ve které musí odvézt z Polska dvacet tisíc tun paliva z odpadů z ropných lagun. Nařízení vydala Evropská komise a hrozí, že pokud Česko palivo neodstraní, předá případ Evropskému soudnímu dvoru. Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové ale Česko zatím nemá v plánu kaly odvézt.

"Látka je registrovaná jako palivo u Evropské chemické agentury," sdělila Roubíčková. Dodala, že toto stanovisko pošle vedení resortu do Bruselu. Pokud nezmění stanovisko, nejspíš bude následovat soud, který musí posoudit, zda jde skutečně stále o odpad, nebo o energetickou surovinu. "Evropský soud by pak musel rozhodnout, které nařízení stejné právní síly má přednost," vysvětlila mluvčí Roubíčková.

Nápad vyrábět z vytěžených odpadů bývalé rafinerie Ostramo palivo byl součástí projektu sdružení Čistá Ostrava, které získalo v roce 2004 zakázku na sanaci ropných lagun v Ostravě. Slibovalo, že půjde o bezpečné palivo pro české elektrárny a cementárny. Tam se ho ale nepodařilo udat a v roce 2009 začala firma směs nabízet a prodávat do Polska, a to i jako surovinu pro přípravu briket a pelet pro běžné vytápění domů. Poláci začali palivo zkoumat poté, co jim přišel anonym z Česka. V roce 2011 označily polské úřady směs z Ostravy za nebezpečný odpad a požádaly české orgány, aby zajistily odvoz zpět do Česka. Evropská komise jim dala za pravdu a nařídila Česku, aby si materiál odvezlo. Má na to dva měsíce.