Více času na podstatné

Paramo nebude pokračovat ve zpracování ropy

02.07.2012 13:58

Společnost Paramo v budoucnosti nepočítá s obnovením chodu jednotek atmosférické a vakuové destilace ropy a hydrogenačního odsíření středních destilátů. Vedení společnosti takto rozhodlo po důkladné analýze stávající makroekonomické situace, zahrnující nízké rafinérské marže, nízkou poptávku po naftě nebo rafinérskou nadprodukci v Evropě. Jedním z faktorů, který rozhodl o ukončení zpracování ropy, je i nízká komplexnost rafinérie Paramo. Oleje, maziva a asfalty se budou vyrábět z polotovarů jiných rafinérií.

„V posledních letech rafinérie Paramo prohlubovala své ztrátové hospodaření. Špatné hospodářské výsledky byly způsobeny mimo jiné nepříznivým ekonomickým prostředím, nízkými rafinérskými maržemi, rafinérskou nadprodukcí v Evropě, ale také malou komplexností a kapacitou pardubické rafinérie,“ říká Milan Kuncíř, generální ředitel Parama. „Olejářský a asfaltářský segment změna neohrozí. Naopak pracujeme na projektech, které by je měly posunout dále a zatraktivnit,“ dodává Milan Kuncíř.

V loňském roce společnost musela přistoupit k jednorázovému zaúčtování snížení hodnoty fixních aktiv v hodnotě přibližně 1,7 miliardy korun. Tento krok je dokladem toho, že za současných podmínek Paramo neočekává zlepšení situace v rámci rafinérského sektoru.

Ve společnosti Paramo budou i nadále provozovány technologie v hospodářském středisku Kolín k výrobě olejů, v hospodářském středisku Pardubice k produkci procesních olejů. Asfalty budou vyráběny v omezeném množství ze surovin dovážených z litvínovské rafinérie.

Ukončení zpracování ropy znamená zrušení cca 60 pracovních míst. Společnost Paramo těmto zaměstnancům pomáhá s hledáním práce u potencionálních zaměstnavatelů v rámci pardubického regionu.

 

Zdroj: PARAMO, a.s.