Více času na podstatné

Pardubice uvažují o výstavbě spalovny odpadu v Opatovicích

25.09.2015 17:43

V územní energetické koncepci Pardubic se opět objevil návrh na výstavbu velké spalovny komunálního odpadu v Opatovicích nad Labem. Koncepci ve čtvrtek schválili zastupitelé.

V materiálu je spalovna stručně zmíněna - "Koncepce předpokládá s ohledem na omezení skládkování komunálního odpadu po roce 2024 výstavbu spalovny komunálního odpadu s předpokládanou kapacitou 100.000 tun odpadu ročně". Dokument dále uvádí, že by bylo výhodné umístit takzvané zařízení na energetické využívání odpadu v areálu elektrárny Opatovice.

Model a varianty spalovny by se měly řešit až v rámci pracovní skupiny pro nakládání s odpady. Podle krajského radního pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václava Kroutila s hejtmanstvím energetickou koncepci města nikdo neprojednával. V současném ani v připravovaném krajském plánu odpadového hospodářství se s žádným podobným konkrétním zařízením nepočítá.

Pardubický zastupitel Jan Linhart u pozorňuje na to, že zvažovaná kapacita spalovny 100.000 tun ročně by mohla demotivovat obce i obyvatele a zhoršit výsledky recyklace. Na výrobu alternativního paliva se připravují některé odpadářské firmy.

V Opatovicích nad Labem se lidé v roce 2006 postavili proti tomu, aby obec souhlasila s umístěním velké spalovny odpadů na svém území. Měla mít kapacitu 90.000 tun ročně, výhledově i dvojnásobnou. Zastupitelstvo obce už předtím na vstup do společnosti pro výstavbu spalovny kývlo, obyvatelé si však vynutili místní hlasování a záměr odmítli. O rok dříve spalovnu v referendu odmítla také sousední obec Čeperka. Po protestech veřejnosti, ekologů, sousedních obcí a královéhradeckého magistrátu a kvůli neshodě s opatovickou elektrárnou, kde mělo zařízení stát, byl záměr přesměrován do areálu elektrárny ve Chvaleticích v témže okrese. Nakonec sešlo i z něj.

 

 

Zdroj: ČTK