Více času na podstatné

Pavel Hubený zůstává ředitelem Správy NP Šumava

30.06.2015 12:44

Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes jmenoval s účinností od 1. července ředitelem Správy Národního parku Pavla Hubeného. Pavel Hubený vede jako pověřený ředitel správu parku od loňského května. Předtím působil 20 let v čele CHKO Šumava. Pavel Hubený, absolvent ekonomické a regionální geografie na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy loni v květnu nahradil ve funkci Jiřího Mánka.

Pavel Hubený by podle svých slov rád navázal na své předchůdce v naplňování myšlenky mezinárodně uznávaného národního parku a dal garanci obyvatelům Šumavy i jejím návštěvníkům že krajina Šumavy bude i nadále jejich domovem i prostorem pro relaxaci, poznávání, turistiku.

„Prvním krokem k tomu je nový plán péče, který garantuje kontinuitu ochrany přírody a přitom umožňuje lidem Šumavu opravdu prožít. Připravujeme jej i s vidinou novely zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby byl s myšlenkami novely maximálně v souladu. Rád bych nabídl regionu ochranu přírody bez nějakých filosofických zvratů, překvapení nebo dokonce zklamání z nenaplněných slibů," řekl Hubený.

Úkoly jsou podle Hubeného jasné: připravit plán péče, který je důležitým dokumentem pro čerpání z Evropských fondů, mimo jiné i pro obce v národních parcích a nalézt možnosti maximálního zpřístupnění centrální Šumavy. Jmenování mu umožňuje dotáhnout řadu záměrů. Například předložil 34 projektů, které čekají na posouzení vlivu na životní prostředí.

„Prioritou číslo jedna je plán péče. My ho máme připravený, 14. července jej budeme prezentovat. Pro nás by bylo ideální, pokud by byl schválený ještě v průběhu letošního roku," uvedl Hubený.

 

Zdroj: MŽP, ČTK