Více času na podstatné

Pití kávy může poškozovat životní prostředí

13.06.2017 19:34

Odborníci ze San Diego Regional Water Quality Control Board zveřejnili poměrně zajímavou studii, podle které pití kávy může poškozovat životní prostředí. Problém je samozřejmě v kofeinu, který se po vyloučení z těla obvykle dostane do kanalizace a v čističce odpadních vod je eliminován. Nyní byl ale objeven i v tocích vedoucích poměrně daleko od civilizace.

Na divoká zvířata má přitom kofein poměrně negativní účinky – způsobuje stres a určité genetické mutace.

Výzkumníci analyzovali vzorky, které byly v letech 2008 - 2015 odebrány v oblasti San Diega a části okresu Orange County. A to ze surových odpadních vod, upravených odpadních vod a dále z vybraných potoků.

Vzorky surových odpadních vod obsahovaly 0,052 až 8,5 mikrogramů kofeinu na litr, zatímco vzorky upravených vod 0,029 až 1,19 mikrogramů na litr. Překvapení však přinesla analýza vzorků získaných z potoků v rekreačních oblastech – výsledek 0,032 až 0,662 mikrogramů na litr nikdo nečekal.

Z tiskové zprávy plyne, že potenciální zdroje kofeinu zahrnují například „netěsnící kanalizační potrubí, špatně udržované septické systémy, recyklovanou vodu používanou k zavlažování či výpustě dešťové vody“.

Jiná podobná studie odhalila, že podél pobřeží Oregonu je ve vodě mnohem víc kofeinu než ve městech (45 nanogramů na litr kontra 9 nanogramů na litr). „To svědčí o špatně fungujících septických systémech ve venkovských oblastech,“ komentovala to Elise Granek z Portland State University.

 

Zdroj: UPI (Americans' caffeine habit may be harming waterways, wildlife)