Více času na podstatné

Platí nová aktualizace Politiky územního rozvoje České republiky

15.04.2015 17:41

Vláda ČR dnes schválila Aktualizaci č. 1 Politiky územního rozvoje České republiky, kterou pořídilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR v souladu se stavebním zákonem a ve spolupráci s příslušnými ministerstvy, jinými ústředními správními úřady a kraji.

„Hlavním důvodem pro pořízení aktualizace byla skutečnost, že od schválení dosud platné Politiky územního rozvoje ČR 2008 uběhlo již více než 5 let. Bylo tedy nutné reagovat na nové skutečnosti jak v rámci územně plánovací činnosti, tak i v rámci činností ministerstev a jiných ústředních správních úřadů. Zadání pro aktualizaci stanovila vláda již v roce 2013 a to Zprávou o uplatňování Politiky územního rozvoje ČR 2008,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Nejvíce jsou aktualizací Politiky územního rozvoje České republiky dotčené rozvojové záměry dopravní a technické infrastruktury, zejména z důvodu zohlednění nových skutečností a dokumentů, např. Strategie regionálního rozvoje ČR 2014-2020, Dopravních sektorových strategií a nově přijatých dokumentů EU (zejména Územní agenda EU 2020, revize transevropské dopravní sítě TEN-T a transevropská energetická síť TEN-E včetně projektů společného zájmu).

Nově byly zařazeny rozvojové záměry dopravní infrastruktury (např. koridor pro rychlostní silnici R48, plochy pro vnitrozemské přístavy a veřejné terminály s vazbou na logistická centra) a rozvojové záměry technické infrastruktury (např. koridory pro dvojitá vedení 400kV, zejména ve vazbě na spolehlivost přenosové soustavy, plochy pro podzemní zásobníky plynu, koridory pro nové plynovody a dálkovody, z důvodu zajištění energetické bezpečnosti).

Některé rozvojové záměry byly vypuštěny z důvodu jejich realizace (např. plynovod Gazela), nebo z důvodu, že jejich význam byl vyhodnocen pouze jako krajský, nikoliv celorepublikový, nebo od jejich záměru bylo upuštěno.

Doposud platná Politika územního rozvoje České republiky 2008 přestává v měněných částech platit a začíná platit Politika územního rozvoje České republiky, ve znění Aktualizace č.1.

Další informace k Politice územního rozvoje České republiky, dokumenty ke stažení najdete na webu MMR - ZDE (Návrh Aktualizace č. 1 Politiky územního rozvoje ČR)

 

V letech 2012 - 2014 vznikla protipovodňová opatření za 8,5 miliardy korun

Vláda dnes také vzala na vědomí zprávu o plnění programů prevence před povodněmi. Zpráva mimo jiné shrnuje výsledky posledních dvou let Programu prevence před povodněmi II Ministerstva zemědělství, který skončil koncem roku 2014. Loni začal Program prevence před povodněmi III. Více ZDE