Více času na podstatné

Podívejte se, jak se od roku 1998 vyvíjela kvalita ovzduší z pohledu PM 10.

12.07.2013 13:48

Redakce IHNED.cz připravila mapu míst s nejhorším vzduchem v Česku. Z ní je patrné, že od konce 90. let došlo k zlepšení, ale v některých lokalitách se situace naopak zhoršila. To se týká hlavně hornického Slezska i středočeského Kladna. Pro srovnání proměny znečištění v regionech jsme zvolili koncentraci PM 10, tedy částic prachu o velikosti 10 mikrometrů. Průměrná roční hodnota by podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) neměla ročně přesáhnout 20 mikrogramů. Více ZDE.

 

Související článek:

Mapa: Jak špatné ovzduší ovlivňuje zdraví. Jsme jako rozvojová země, říká odborník. Souvislost kvality ovzduší se zdravotním stavem je podle vědců nepochybná. Server IHNED.cz proto porovnal počet úmrtí v Česku na nemoci oběhové soustavy, jako je například infarkt či mozková mrtvice, s množstvím prachových částic v ovzduší. Epidemiolog Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR dává za příklad takového vztahu výzkum prováděný ve Spojených státech, který ukázal, že pokles koncentrací částice PM 2,5 mezi lety 2002 a 2007 přinesl prodloužení střední délky života o několik měsíců.

 

Poznámka redakce - web MŽP: V devadesátých letech 20. století bylo v České republice investováno mnoho finančních prostředků do snížení emisí (zejména z velkých elektráren), čímž došlo k výraznému zlepšení kvality ovzduší, která v některých regionech do té doby patřila k nejhorším na světě. Rozvoj průmyslu a nárůst dopravy po roce 2000 způsobily, že se kvalita ovzduší v České republice začala opět zhoršovat. V nezanedbatelné míře k tomu přispívá také neodpovědné chování lidí, kteří k topení v domácnostech používají nekvalitní paliva či dokonce komunální odpad a vypouští tak do ovzduší nebezpečné látky. Největší problém v současné době představuje jemný prach. Kvalita ovzduší je sledována pravidelně na území celé ČR prostřednictvím sítě měřících stanic (tzv. imisní monitoring) v souladu se zákonem č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší. Státní síť imisního monitoringu provozuje Ministerstvo, které tím pověřilo Český hydrometeorologický ústav (dále jen ČHMÚ).

 

Dokumenty ke stažení:

 

Zdroje: IHNED.cz, MŽP