Více času na podstatné

Podnikatelé pozor! Od 1. října platí novela odpadového zákona.

01.10.2013 09:41

Přibližně rok se musí podnikatelé vyrovnávat s novým zákonem o ochraně ovzduší. V letošním roce na ně čekají další velké změny v podobě této novely. Ta obsahuje řadu opatření, která by měla přispět malým a středním podnikatelům ke snížení administrativní zátěže.

Podnikatelé se mohou těšit na zjednodušení vedení evidence při přepravě nebezpečných odpadů prostřednictvím zavedení elektronického informačního systému tzv. ISPOPu. Nebude tudíž nutné rozesílat sedm vyplněných evidenčních listů. Novela také počítá s tím, že již nebude nutné žádat úřad o souhlas ke shromažďování nebezpečných odpadů.

 

Mezi hlavní změny patří:

  • Změny v oblasti zařazování odpadů podle kategorií – následně bude zrušen Seznam nebezpečných odpadů v příslušné vyhlášce (č. 381/2001 Sb., Katalog odpadů) a ruší se příloha č. 5 zákona o odpadech.
  • V oblasti pověřování k hodnocení nebezpečných vlastností odpadů bude využit Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP).
  • Zrušení povinnosti původců odpadů zpracovávat plán odpadového hospodářství původce (zůstává však povinnost pro obce).
  • Zrušení omezení počtu původců, oprávněných osob a provozoven, pro které bylo možno vykonávat funkci odpadového hospodáře.
  • Zrušení povinnosti původce nebezpečných odpadů žádat o souhlas k jejich shromažďování.
  • Vedení evidence při přepravě nebezpečných odpadů prostřednictvím elektronického integrovaného systému (ISPOP).
  • Změny v oblastech „Baterie a akumulátory“, „Autovraky“, „Elektrická a elektronická zařízení“.
  • Nové § 38a a § 38b týkající se zpětného odběru pneumatik.
  • Změny v oblasti kontroly přeshraniční přepravy.

Novela zákona žádným způsobem nemění platný strategický dokument, kterým je Plán odpadového hospodářství ČR (POH).

Zdroj: MŽP

 

Odpady nejsou jedinou zásadní změnou, která na podnikatele koncem roku čeká. Zejména by měli být v pozoru výrobní podniky, které spadají pod zákon o integrované prevenci. Pátého října vstupuje platnost nová prováděcí vyhláška. Nově se podniky budou muset vypořádat s institutem základní zprávy a odborného posouzení. Koncept samotné žádosti o integrované povolení zůstává v podstatě zachován.

Redakce Třetí ruka spočítala, že minulý rok vyšlo v oblasti environmentálních legislativy okolo šedesáti nových předpisů a přes třicet jich bylo podrobeno připomínkovému řízení. Letos budou určitě čísla podobná. Je nutné vzít v potaz, že řada jich zůstala ležet v poslanecké sněmovně. Jde na příklad o návrhy na změnu rozdělování výnosů poplatků za znečišťování ovzduší, kontrolu domácích topenišť, umístění sběrných dvorů atd.

 

Čtěte dále:

Úplné znění zákona o odpadech platné k 1. říjnu 2013

Přehled změn textu zákona o odpadech dotčeného novelou č. 169/2013 Sb.

Úplné znění zákona o odpadech k 1.10.2013 ke stažení (rubrika Právo)