Více času na podstatné

Podpora obnovitelných zdrojů energie je neúnosná, řekl premiér Petr Nečas po jednání s předsedkyní ERU Alenou Vitáskovou

23.05.2013 12:44

Našim cílem je ochrana spotřebitele a zachování konkurenceschopnosti. Premiér Petr Nečas to řekl po setkání s předsedkyní Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou. Společně koordinovali postup vlády a ERÚ při řešení důsledků podpory obnovitelných zdrojů.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková a premiér Petr Nečas na společné tiskové konferenci

Premiér Nečas po setkání zdůraznil, že se energetika se stává zásadním tématem i na celoevropské úrovni, když byla tématem i včerejšího summitu Evropské rady. Připomněl, že cílem České republiky, i celé Evropské unie musí být zvyšování konkurenceschopnosti, kterou Evropa v celosvětovém měřítku ztrácí.

Konkurenceschopnost Evropy snižuje přílišná byrokracie, deformovaný trh a přístup k obnovitelným zdrojům, který vede k neúměrným ekonomickým nákladům firem i domácností. „Evropská unie nemůže již déle hrát roli světové avantgardy a platit za ni ohrožením svých hospodářských zájmů. Proto se musíme tématu zajištění konkurenceschopnosti a energetické bezpečnosti věnovat primárně i u nás doma, v České republice,“ řekl premiér Nečas.

Premiér upozornil neúměrnou zátěž v souvislosti podporou obnovitelných zdrojů a její přímé dopady na českou ekonomiku. „Jen letos zaplatíme vícenáklady přesahující 44 miliardy korun a stát musel ve státním rozpočtu najít téměř 12 miliard korun, aby nebyla v ohrožení konkurenceschopnost tradičních českých firem. Celá věc má také přímý dopad na zaměstnanost: Každá miliarda vyplacená zbytečně odebírá z průmyslu prostředky na 2000 pracovních míst. Vysoké náklady na OZE tak ohrožují až 20 tisíc pracovních míst v době krize,“ dodal premiér.

 

Je nutné stanovit cenový strop

Podle předsedy české vlády by spotřebitelé měli znát jasnou částku, kterou budou v následujících letech platit. To, co bude nad tento strop, se bude platit ze státního rozpočtu. „Kloním se k názoru, že by bylo vhodné tento cenový strop nastavit na delší období, například pěti let, aby všichni účastníci trhu věděli, co je čeká,“ uvedl předseda vlády a dodal, že cílem vlády je návrat k původní myšlence obnovitelných zdrojů: „Pokud si domácnosti, živnostníci, případně celé vesnice, postaví malý zdroj obnovitelné energie, který jim ušetří peníze za elektřinu nebo teplo, musíme jim to usnadnit. U některých zdrojů jsme však již naplnili národní akční plán a jejich podporu proto do budoucna zastavíme. Jedná se hlavně o fotovoltaiku a bioplynové stanice.“

 

Kontrola neprůhledných projektů

V souvislosti s podporu obnovitelných zdrojů energie premiér Nečas zdůraznil nutnost kontroly oprávněnosti dotací a podpor. „Každý, kdo hraje nepoctivě, musí být odhalen a potrestán. Je však potřeba také jasně říci, že z celkového počtu skoro 25 tisíc solárních elektráren je určitě 90 procent normálních, slušných podnikatelů, kteří využili nastavení podpory ze strany státu a postavili si např. na střeše svého domu malý panel. Na ty se kontrola státu nebude primárně soustředit, začneme kontrolovat hlavně velké a neprůhledné projekty.“

Dalším krokem pro příjemce státní podpory by měla být povinnost rozkrýt majetkovou strukturu, jinak dojde k jejímu pozastavení. „Jsme přesvědčeni, že tímto krokem ušetříme miliardy korun ročně a zároveň zjistíme, kdo podporu skutečně dostává,“ uvedl premiér Nečas.

 

Podporujeme meziresortní řešení

Konkrétní návrhy přinesla Meziresortní koordinační skupina ve složení NKÚ, ERÚ, Státní zastupitelství a Policie ČR, kterou inicioval premiér Petr Nečas počátkem letošního roku. Jedná se o následující kroky:

  • Zefektivnit předávání informací mezi jednotlivými úřady při jejich kontrolách
  • Pomoci rozkrýt vlastnické vztahy tam, kde je to možné
  • Důsledný postih nepoctivých a ochrana poctivých
  • Cílený tlak na snižování distribučních poplatků v plynárenství, elektrárenství, teplárenství
  • Opravdová kontrola regulovaných subjektů a podmínek na energetickém trhu
  • Skutečná ochrana konečných spotřebitelů

 

Férové podmínky pro domácnosti a podnikatele

Cílem vlády je zasadit se o nastavení férových podmínek pro domácnosti a podnikatelské subjekty. Kromě podporovaných zdrojů energie, je podle premiéra Nečase nutné regulovat i ostatní části energetiky tak, aby se odlehčilo všem spotřebitelům. „Vítám záměry ERÚ i v oblasti regulace distribučních poplatků v plynárenství a doufám, že brzy dojde k dohodě, která bude mít za výsledek snížení cen na fakturách za plyn. Podobný krok musí rovněž přijít v oblasti distribuce elektřiny, kde je prostor pro snížení celkových cen asi ještě větší,“ řekl premiér, který považuje za nutné zachovat ekonomickou konkurenceschopnost a ochránit všechny spotřebitele, tedy malé domácnosti i velké firmy.

„Chceme se soustředit na to, abychom v době krize zbytečně nezvyšovali povinné výdaje a náklady pro firmy, ani rodiny. To jedním z důležitých předpokladů, jak nesnižovat, ale naopak zvyšovat konkurenceschopnost české ekonomiky,“ dodal Petr nečas.

 

Ke stažení:

 

 

Čtěte také:

Nečas: Temelín má dál podporu, obnovitelné zdroje dostanou strop

Nečas: Obnovitelné zdroje nesmí brzdit evropskou ekonomikU

 

 

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/necas-temelin-ma-dal-podporu-obnovitelne-zdroje-dostanou-strop-990745#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink