Více času na podstatné

Podvodní balóny představují potenciál pro ukládání energie z obnovitelných zdrojů

08.12.2015 09:13

Dvě společnosti z kanadského Toronta přišly s novou možností ukládání energie. Rozhodly se skladovat energii na dně jezera Ontario do balónů na stlačený vzduch. Energií se do nich vhání vzduch, a když se vypouští, vyrábí energii. Jedná se o dvouletý pilotní projekt.

Tři kilometry od torontského pobřeží, 55 metrů pod hladinou jezera, je tak umístěno první podvodní úložiště stlačeného vzduchu na světě. Technologie využívá elektrickou energii, která pohání kompresor, jenž stlačuje vzduch a posílá ho do úložných prostorů v podobě velkých nafukovacích balónů. Když je energie zapotřebí, proces se spustí v opačném směru a tlak vody vzduch z balónů vytlačuje. Potrubí ho vede až na pobřeží, kde dochází k přeměně zpět na elektrickou energii.

Systém je navržen tak, aby se stlačený vzduch ukládal mimo špičku, kdy je malá poptávka a elektrická energie je nejlevnější. Vzduch se pak dá využít k výrobě elektřiny během špičky. Výhodná může být spolupráce s obnovitelnými zdroji energie, jako jsou solární nebo větrné elektrárny. Náklady by měly být oproti nejlepším bateriím méně než poloviční a životnost je dvakrát tak delší.

 

 

Zdroj: oEnergetice.cz, iHNED.cz