Více času na podstatné

Poplatek za skládkování komunálních odpadů by měl být v roce 2016 maximálně 1000 korun

28.05.2013 12:37

Poplatek za ukládání komunálního odpadu na skládky by se měl postupně navyšovat na maximálně tisíc korun za tunu uloženého komunálního odpadu v roce 2016. Na svém jednání se na tom většinově usnesla pracovní skupina k odpadovému hospodářství.

Výše poplatku za skládkování je jedním z ekonomických nástrojů, který má zajistit, aby se nakládání s odpady v České republice postupně posunulo v souladu s hierarchií nakládání s odpady od skládkování k recyklaci a dalšímu využití, včetně energetického. Navyšování poplatku za skládkování musí probíhat postupně a nesmí výrazněji finančně zatížit občany. Zároveň musí dát dostatečný prostor k hledání nových řešení v nakládání s odpady, v souladu s hierarchií. Tedy na prvním místě je třeba vzniku odpadů předcházet.

Pracovní skupina se už na předchozích jednáních shodla na nutnosti zákazu skládkování komunálního odpadu, a to mezi lety 2023 až 2025. Přerozdělování poplatku za skládkování a přesné vymezení odpadů, kterých se bude zákaz týkat, bude předmětem posledního zasedání pracovní skupiny, které se uskuteční v červnu tohoto roku.

 

Zdroj: MŽP