Více času na podstatné

Poplatky za odpady: Pozor na novelu zákona o místních poplatcích

08.12.2015 15:12

Poslaneckou iniciativou se do zákona o místních poplatcích (novela č. 266/2015 Sb.) dostala úprava § 10b řešící osvobození od poplatku za odpady. Pokud tedy stanovujete poplatek za odpady ve vaší obci podle zákona o místních poplatcích, nezapomeňte upravit vaši obecně závaznou vyhlášku, upozorňuje Svaz měst a obcí ČR.

A to ideálně do konce roku. Dle přechodných ustanovení novely je totiž nutné, aby spolu s účinností změny zákona od 1. ledna 2016 došlo k úpravě  - vydání nových předmětných obecně závazných vyhlášek.

Podle nového znění odst. 3 je od poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů osvobozena fyzická osoba, která je:

a) umístěna do dětského domova pro děti do 3 let věku, školského zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo školského zařízení pro preventivně výchovnou péči na základě rozhodnutí soudu nebo smlouvy,
b) umístěna do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc na základě rozhodnutí soudu, na žádost obecního úřadu obce s rozšířenou působností, zákonného zástupce dítěte nebo nezletilého,
c) jako nezaopatřené dítě umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením na základě rozhodnutí soudu nebo smlouvy o poskytnutí sociální služby, nebo
d) umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením, domově pro seniory, domově se zvláštním režimem nebo chráněném bydlení.

 

Text přechodného ustanovení novely č. 266/2015 Sb.:

Pro poplatkové povinnosti u místních poplatků, jakož i pro práva a povinnosti s nimi související, vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, se použije zákon č. 565/1990 Sb. a obecně závazné vyhlášky vydané na základě jeho zmocnění, ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.

 

 

Zdroj: za využití informace ze SMO ČR