Více času na podstatné

Poslanci dnes schválili novelu zákona o podporovaných zdrojích energie

20.01.2017 16:24

Novelu zákona předkládanou Ministerstvem průmyslu a obchodu dnes projednala a schválila v prvním čtení Poslanecká sněmovna PČR. Předložený a schválený vládní návrh zákona v podobě přímé novely zákona o podporovaných zdrojích energie navrací nárok na podporu ve formě zeleného bonusu pro výrobce elektřiny z malých vodních elektráren (MVE) do stavu, který Vláda ČR původně zamýšlela a navrhovala ve své vládní předloze.

Novela zákona je doplněna o odstavec 10, který řeší uvedení do provozu rekonstruovaných a modernizovaných MVE. Dále je v ní ošetřeno právo výrobce vyrábějícího elektřinu v dotčených MVE na podporu elektřiny ve výši stanovené Energetickým regulačním úřadem, a to ve výši podle roku, ve kterém byla rekonstrukce nebo modernizace MVE ukončena. Součástí novely zákona je i přechodné ustanovení, které upravuje vztah nové právní úpravy k právní úpravě dosavadní. Přechodné ustanovení upravovalo období, kdy operátor trhu nehradí výrobci podporu formou zeleného bonusu, tedy období od 1. ledna 2016 do nabytí účinnosti předloženého návrhu zákona.

„Novela zákona o podporovaných zdrojích energie navrací situaci do stavu, který odpovídá skutečnosti a výrobcům elektřiny logicky navrací nárok na podporu podle toho, kdy byla rekonstrukce malé vodní elektrárny dokončena,“ uvedl ministr Jan Mládek.

Návrh zákona nyní půjde ke schválení do Senátu.