Více času na podstatné

Poslanci schválili zákon o podpoře OZE ve třetím čtení

09.11.2011 11:50

Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 369, ve znění schválených pozměňovacích návrhů. Hlasování bylo přítomno 171 poslanců (pro 112, proti 27), návrh byl přijat.

 

Podle Františka Sivery z ODS pro stávající výrobce novela nic podstatného nezmění. „Smlouvy, které budou, budou samozřejmě překlopeny, protože tam vzniká nový pojem "operátor trhu". To znamená nebude přímá smlouva s distributory, ale s tímto operátorem na odkoupení vyrobené elektřiny,“ uvedl pro Radiožurnál Sivera a dodal: „Hlavně je to signál pro nové zájemce o výrobu obnovitelných zdrojů, že musí sledovat naplněnost akčního plánu České republiky. Žádat ministerstvo průmyslu a obchodu o to, aby posoudilo, jestli ještě je prostor na to, aby se další obnovitelné zdroje otevíraly nebo ne.“

Zákon o podporovaných zdrojích energie má zajistit i větší ochranu zákazníků energetických firem. Pokud uzavřeli smlouvu s dodavatelem plynu nebo elektřiny mimo jeho prostory obvyklé k podnikání, třeba u sebe doma, budou od ní moci odstoupit bez důvodu a bez jakékoli sankce.

 

Dokumenty ke stažení:

Pozměňovací návrhy zákona k nahlédnutí ZDE.

Text projednání návrhu zákona ZDE

Zvukový záznam z projednávání ZDE

 

Zdroje: PSP ČR, Radiožurnál