Více času na podstatné

Poslanci ve druhém čtení projednali novelu zákona o odpadech. Pozměňovací návrhy se týkají registračních poplatků, vyřazení vozidel s evidence i solárních panelů

06.02.2013 08:51

Poslanci ve druhém čtení projednali novelu zákona o odpadech, která upravuje možnost využití peněz vybraných z registračních poplatků vozidel. Pozměňovací návrh omezuje využití poplatku pouze na jeho původní účel, kterým je podpora sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků. Zhruba 1,5 mld. korun z poplatků bude využito jednorázově a jednoúčelově pouze na pokrytí akutního deficitu programu Zelená úsporám. Další pozměňovací návrh poslance F. Sivera navrhuje posunout o půl roku povinnost provozovatelů solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování předání elektroodpadu ze solárních panelů kolektivním systémům k oddělenému sběru. Na programu jednání je i novela zákona o IPPC vrácená Senátem.

 

„Při projednávání změny tohoto paragrafu jsem veřejně prohlásil, že peníze z poplatků budou použity pouze na pokrytí zhruba osmimiliardového deficitu, ve kterém se program Zelená úsporám nacházel. Získané peníze pomohly při vyplácení žadatelů o dotace na zateplení a ekologické vytápění rodinných domů,“ říká ministr Tomáš Chalupa.

 

Uvedené pozměňovací návrhy jsou součástí rozsáhlé novely zákona o odpadech. V případě jejího přijetí se očekává celková roční úspora ve výši cca 186-199 mil. korun. Konkrétně se jedná o zrušení povinnosti původců odpadů (kromě obcí) zpracovávat plán odpadového hospodářství (úspora podnikatelských subjektů 62 mil. Kč/5 let), zrušení omezení počtu původců, oprávněných osob a provozoven, pro který je možno vykonávat funkci odpadového hospodáře (podpora podnikatelského prostředí), zrušení povinnosti původce nebezpečných odpadů žádat o souhlas k jejich shromažďování (odhadovaná úspora 14 mil. Kč/rok – krajské úřady, obce s rozšířenou působností, Praha) a zjednodušení vedení evidence při přepravě nebezpečných odpadů prostřednictvím zavedení elektronického informačního systému (odhadovaná úspora 160-173 mil. Kč).

 

Novela zákona o odpadech spadá také do tzv. EKOAUDITU. Více k tématu ZDE.

 

Pozměňovací návrh, který ministr Chalupa ve sněmovně předložil, zároveň naplňuje dohodu z roku 2011 se zástupci Sdružení automobilového průmyslu a Sdružení dovozců automobilů. Součástí této dohody byla garance, že i po schválené úpravě zůstane dostatek prostředků na plné krytí požadavků na sběr a likvidaci autovraků, a slib, že při nejbližší příležitosti bude využití poplatku zúženo zpět pouze na podporu sběru a likvidaci autovraků.

Účinnost navrhované změny je nastavena na 1. 1. 2015 tak, aby mohlo dojít k dočerpání prostředků k aktuálnímu využití. Zde se jedná především o podporu budov veřejného sektoru (školská zařízení, zdravotnická zařízení, sociální zařízení jako jsou domy s pečovatelskou službou, domovy důchodců apod.).

Další pozměňovací návrhy, kterými se v rámci novely zákona o odpadech zabývala sněmovna, umožní, že získané peníze z poplatků budou moci být nově využity i na likvidaci jednotlivých částí automobilů, které dosloužily. Dále zajistí zjednodušení současného postupu, kdy je pro každý autovrak, který je zbaven nebezpečných látek, třeba provádět velmi nákladné vyloučení nebezpečných vlastností. Pozměňovací návrhy specifikují také podmínky zpětného odběru pneumatik, které umožní efektivnější aplikování zákona.

 

Vyřezení vozidla s evidence - konec čestných prohlášení

Poslankyně Z. Horníková předložila pozměňovací návrh, který navrhuje novelizovat zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Dle návrhu poslankyně se  jedná o nápravu nesprávné transpozice 2000/53/ES o vozidlech s ukončenou životností. Podle čl. 5 odst. 3 této směrnice lze vyřadit vozidlo z registru vozidel pouze po předložení osvědčení o likvidaci vozidla. Tato zásada je promítnuta do § 13 zákona č. 56/2001 Sb., avšak platné znění umožňuje čl. 5 odst. 3 směrnice obcházet tím, že vlastník vozidel může učinit čestné prohlášení o tom, že zanikl účel využití jako motorového vozidla. Evropská komise již v tomto smyslu zahájila řízení proti ČR pro nesprávnou transpozici výše uvedeného ustanovení směrnice.

 

Solární panely

Poslanec F. Sivera také předložil pozměňovací návrh. Navrhovaná právní úprava nepřináší subjektům žádné zcela nové povinnosti, pouze oddaluje povinnost provozovatelů solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování předání elektroodpadu ze solárních panelů kolektivním systémům k oddělenému sběru, zpracování, využití a odstranění z 30.6.2013 na 31.12.2013.

Hlavním cílem předkládaného pozměňovacího návrhu je získat čas pro legislativní řešení problematiky plnění povinností provozovatelů solárních elektráren vyplývajících z ust. § 37p zákona o odpadech. Navrhované opatření by mělo v prvé řadě umožnit řádné dopracování vyhlášky ve smyslu zmocnění dle odst. 4 shora cit. par.. Tato vyhláška dosud neprošla ani vnitřním připomínkovým řízením. Dalším smyslem je získat čas pro jednání s předkladateli, tj. MPO a MŽP za účelem ochrany před kumulací platebních povinností zejména malých a středních podnikatelů, jejichž neúnosné finanční zatížení je dáno již dnes zejména povinností odvádět tzv. solární odvod podle zákona o podporovaných zdrojích energie. Konkrétně se jedná o legislativní úpravu povinnosti provozovatelů solárních elektráren zajistit financování předání elektroodpadu ze solárních panelů ke zpracování, využití a odstranění.

 

Novele zákona o IPPC

Poslanci dále projednají návrh zákona, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony /sněmovní tisk 780/3/ Jde o zákon vrácený Senátem. Pozměňovací návrh se týká znění jedné z kategorií činností uvedených v příloze č. 1 (konkrétně kategorie 4.1.h), další informace a stanovisko MŽP k pozměňovacímu návrhu čtěte ZDE.

 

 

Písemné pozměňovací návrhy
Předkladatel Dokument
Tomáš Chalupa 04500-03842.doc
Zdeňka Horníková 04503-03843.doc
František Sivera 04505-03851.doc
Výboru pro životní prostředí 730/1

 

Související dokumenty:

Návrh zákona včetně důvodové zprávy

Platné znění s vyznačením změn

Kompatibilita s právem EU

Návrh novely prováděcího právního předpisu

Usnesení Výboru pro životní prostředí - 730/1 (pozměňovací návrhy).

Usnesení Hospodářského výboru - (doporučuje schválit).