Více času na podstatné

Potravinové banky získají letos od Ministerstva zemědělství 30 milionů korun

27.02.2017 15:03

Ministerstvo zemědělství vyhlásilo letošní pravidla pro příjem žádostí na podporu potravinových bank humanitárních organizací. Jejich cílem je snížit plýtvání potravinami a rozdělit jídlo lidem na hranici hmotné nouze. Letos můžou potravinové banky získat celkem 30 milionů korun.

„Touto podporou jsme chtěli usnadnit provoz charitativních organizací, protože pomáhají potřebným, kteří mají často problém zajistit si i základní potraviny,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Letos pro stejné účely připravilo Ministerstvo zemědělství opět 30 milionů korun. Charitativní organizace můžou podávat žádosti o podporu od 1. do 31. března. Na začátku března Ministerstvo uspořádá informativní seminář pro příjemce podpory, kde je seznámí se změnami a možnostmi tohoto dotačního programu.

Loni využilo dotační titul celkem 20 subjektů, které podaly dohromady 35 žádostí. Kromě nákupu chladicích zařízení, rozšíření, rekonstrukcí nebo pronájmu skladů a nákupu technologického zařízení, posloužily peníze také například na mzdy zaměstnanců humanitárních organizací.

Loni na podzim začala platit novela zákona o potravinách, kterou připravilo Ministerstvo zemědělství. Ta zavedla možnost darování potravin prostřednictvím charitativních a humanitárních organizací. (například potraviny špatně označené nebo deformované). Darované potraviny musí být bezpečné a zdravotně nezávadné.

 

Čtěte také:

Neprodejné jídlo charitám (5.12.2016)