Více času na podstatné

Použité baterie ve firmách? Pro management mohou mít cenu zlata.

18.11.2013 13:41

Stále více tuzemských firem dává po vzoru západních společností svým zaměstnancům možnost odevzdat vybité baterie do sběrného boxu v místě pracoviště. Tato zdánlivá maličkost má přitom nejen výrazný pozitivní dopad na životní prostředí, ale pro firmu je také důležitým krokem k naplňování požadavků systémů environmentálního managementu (ČSN EN ISO 14001:2005, EMAS).

Zmíněný certifikát garantuje zákazníkům, partnerům, státní správě i veřejnosti, že daná organizace přispívá k ochraně životního prostředí a snižuje dopady své činnosti na své okolí. Jedním z požadavků výše zmíněné normy je princip neustálého zlepšování. Velmi efektivním krokem k získání či udržení certifikátu může být zapojení firmy do systému zpětného odběru použitých baterií a akumulátorů.

„Umístěním sběrného boxu na viditelné místo v prostorách firmy pomůže management naprosto všem - sobě, zaměstnancům i životnímu prostředí,“ vysvětluje Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která provozuje v ČR systém zpětného odběru baterií. V loňském roce se v celé zemi vybralo k recyklaci rekordních 921 tun použitých baterií a akumulátorů. Z 58 procent se na tomto čísle podílely právě firmy. „Jde jednak o vybité baterie přímo z provozu firem, ale také o převážně tužkové baterie, které jsou již mnozí zaměstnanci zvyklí nosit do práce ze svých domovů,“ dodává.

Podle říjnového průzkumu realizovaného pro společnost ECOBAT využívá této možnosti celých 70 procent zaměstnanců ve firmách, které zpětný odběr baterií umožňují. „Jde o velmi vysoké číslo, obzvláště v porovnání s tím, jak lidé zacházejí s bateriemi v domácnostech,“ doplňuje Kratochvíl s tím, že v domácnostech se nachází miliony kusů baterií a tisíce tun jich každoročně končí na skládkách, přestože obsahují nebezpečné látky včetně těžkých kovů. Role firem je tak v tomto směru nenahraditelná a to i přesto, že použité baterie jsou povinni zdarma odebrat všichni prodejci baterií bez ohledu na jejich značku či množství.

Nezisková společnost ECOBAT, která provozuje systém zpětného odběru baterií, spolupracuje se školami, úřady, místními samosprávami a také s firmami. Zapojení do systému je zdarma a velmi jednoduché. Vzhledem k tomu, že přenosné baterie mohou být předávány v režimu zpětného odběru, firmy se tak mohou vyhnout administrativně náročné evidenci odpadů. Více informací na www.ecobat.cz