Více času na podstatné

Pozor na falešné exekuční výzvy k zaplacení poplatků za odpad

02.02.2015 17:18

V Česku se objevily podvodné exekuční výzvy, ve kterých pachatel vyžaduje zaplacení poplatků za svoz komunálního odpadu v roce 2010. Dopisy přišly několika adresátům ve Svitavách, uvedl dnes Český rozhlas.

Pachatel oslovuje adresáty, proti kterým soud ve skutečnosti nenařídil exekuci a kteří pravděpodobně ani nejsou dlužníky města Svitavy. Ve výzvách zneužívá jméno soudní exekutorky Exekutorského úřadu Ostrava Mgr. Pavly Fučíkové. Číslo účtu, které podvodník ve výzvách uvádí, je 43-6683980227/0100, variabilní symbol 1464216490. Internetovou rešerší bylo zjištěno, že tento účet již v minulosti sloužil k páchání trestné činnosti.

Falešnou výzvu lze rozpoznat poměrně snadno. Podvodník ji zasílá v obyčejné obálce s červeným nápisem „exekuce“ a přikládá k ní složenku. Samotný dokument nese podivný název „Poslední exekuční výzva před provedením fyzické exekuce podle § 47 odst. 1 o.s.ř.“, obsahuje neznámý tvar spisové značky, sumarizuje nesmyslně definované výdaje a odkazuje se na soudní řízení, jež neproběhlo. Nadto používá nepřípustné výhrůžky v tom smyslu, že v případě neuhrazení dluhu do 9. února 2015 dojde „k okamžité fyzické exekuci“ a že výkon provede „exekuční komisař“, což je osoba, která v exekučním řízení vedeném podle zákona neexistuje. Výzva obsahuje i pravopisné chyby. Její ukázku naleznete níže.

V případě pochybností se tazatelé mohou obrátit na Exekutorskou komoru ČR, na Městský úřad Svitavy, který jim potvrdí bezdlužnost, či na policii, kde mohou podat trestní oznámení. Pachateli by mohl hrozit trest odnětí svobody až na tři léta či více v závislosti na výši škody, a to za trestný čin podvodu, padělání a pozměnění veřejné listiny a nedovolené výroby a držení pečetidla státní pečeti a úředního razítka.

 

Ukázka podvodné exekuční výzvy:

 

 

Zdroj: ČRo, Exekutorská komora ČR