Více času na podstatné

POZOR! SFŽP zveřejnil plán výzev z OPŽP na rok 2014. MŽP také schválilo kritéria prodlužování registračních listů.

27.02.2014 17:08

Z důvodu maximalizace čerpání finančních prostředků v Operačním programu Životní prostředí schválilo MŽP jako řídící orgán OPŽP velmi ambiciózní Plán výzev na rok 2014. U jednotlivých výzev byla Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP) podstatným způsobem zkrácena doba hodnocení přijatých žádostí. Plán výzev je pouze orientační, skutečné termíny příjmu žádostí stejně jako dílčí omezení oblastí podpory budou zveřejněny vždy až s vyhlášením dané výzvy. Státní fond dále apeluje na všechny žadatele, aby důkladně vyhodnocovali rizika možné nerealizace projektu, neboť nenaplnění účelu dotace v příslušných termínech znamená její nenávratnou ztrátu. Proto pro zvýšení právní jistoty žadatelů a zajištění spravedlivého přístupu k jednotlivým žádostem, schválilo MŽP jako řídicí orgán Operačního programu Životní prostředí kritéria prodlužování registračních listů, kterými se SFŽP ČR bude řídit při rozhodování o  jejich prodlužování.

 

SFŽP apeluje na všechny žadatele, aby neprodleně zahájili přípravu žádostí o podporu vč. přípravy zadávacích dokumentací pro vyhlášení veřejných zakázek tak, aby převážná část finančních prostředků mohla být proplacena ještě v roce 2014, i za využití zálohových faktur.

Uznatelnost způsobilých výdajů se předpokládá od 1. 1. 2007. Bude tedy možné, za předpokladu splnění podmínek OPŽP, podávat i žádosti na projekty v realizaci.

 

Transparentní a objektivní pravidla rozhodování o prodlužování Registračních listů

Pro zvýšení právní jistoty žadatelů a zajištění spravedlivého přístupu k jednotlivým žádostem, schválilo MŽP jako řídicí orgán Operačního programu Životní prostředí kritéria prodlužování registračních listů, kterými se SFŽP ČR bude řídit při rozhodování o  jejich prodlužování.

Operační program Životní prostředí se chýlí ke konci a není možno do nekonečna vázat finanční prostředky v registračních listech a blokovat kvůli tomu reálné a potenciálně úspěšné projekty. V některých případech žádají žadatelé o páté, šesté prodloužení registračního listu, bez zjevného pokroku v administraci, a dokonce i některé projekty z prvních výzev nemají dosud vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace (RoPD) a projekt nezahájil realizaci. Je naprosto nezbytné přealokovat finanční prostředky na ty projekty, které jsou připraveny neprodleně zahájit realizaci a jsou schopny pomoci snížit predikovanou ztrátu ve výši 13 miliard Kč v letošním roce.

 

Aby bylo možno oddělit „zdravé" projekty od problémových, bude od 1. 3. 2014 státní fond důsledně uplatňovat následující kritéria:

 

Podmínky zapříčiňující odstoupení od registrace akce
1. Nereálnost harmonogramu realizace projektu:
a) Ukončení realizace je nastaveno po roce 2015
b) U oblastí podpory 1.1 a 1.2 nesmí dojít ke zkrácení realizačních termínů o více než 1/2 původní doby.
c) Nedostatečné disponibilní zdroje žadatele.
2. K termínu ukončení platnosti registrace nedošlo ani k předběžnému oznámení veřejné zakázky včetně předložení zadávací dokumentace. U zakázky malého rozsahu žadatel nevypsal (neobeslal nebo neuveřejnil na profilu) zadávací řízení.
3. Nedodání dokladů pro vydání RoPD nebo žádosti o prodloužení registrace v řádném termínu.

 

Předpoklady pro prodloužení registrace akce
1. Prodlužovat pouze 2 x a pouze o max. 6 měsíců v celkovém součtu. Týká se pouze projektů nad 10 milionů Kč požadované dotace EU dle registračního listu.
2. Žádost o prodloužení registrace obsahuje jasný harmonogram odvedených prací a výhled situace do budoucna, bez zbytečných prostojů na straně žadatele a v souladu s podmínkami v bodě 1.
3. V době podání žádosti o prodloužení registrace u projektů z oblastí podpory 1.1 a 1.2 musí být znám způsob vypořádání podmínek vyplývajících z Přílohy č. 7 OPŽP. S tímto způsobem vypořádání musí souhlasit všechny zúčastněné strany včetně stávajícího provozovatele.

 

Státní fond apeluje na všechny žadatele, aby důkladně vyhodnocovali rizika možné nerealizace projektu, neboť nenaplnění účelu dotace v příslušných termínech znamená její nenávratnou ztrátu.

Zveřejněný plán výzev na letošní rok a připravovaný operační program pro životní prostředí v novém programovém období jsou jedním z opatření pro projekty, které se z jakýchkoliv důvodů dostaly z pohledu včasné realizace do kritické situace. Pracovníci státního fondu jsou připraveni poskytnout maximální součinnost v rámci konzultací u ohrožených projektů.

 

Dokument ke stažení:

Plán výzev z OPŽP na rok 2014

 

 

 

 

 

 

Zdroj: SFŽP