Více času na podstatné

Pozvánky na akce pořádané TA ČR

17.08.2017 08:48

Seminář k 1. veřejné soutěži programu ÉTA. Technologická agentura České republiky pořádá seminář k 1. veřejné soutěži programu ÉTA, který se uskuteční 4. září 2017 v Praze - Kancelář TA ČR Evropská 1692/37, 160 00 Praha 6, zasedací místnost č. 043 od 13:00 hodin.

 

Program ÉTA je zaměřen na podporu zapojení společenských a humanitních věd do projektů aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, které jsou přínosné pro udržení a zvyšování kvality života člověka v reakci na dynamické společenské, ekonomické, globalizační, kulturní nebo technologické proměny.

 

Uchazeči se na semináři seznámí zejm. se zaměřením a s podmínkami veřejné soutěže, se strukturou návrhu projektu (přihláškou) a se způsobem a kritérii hodnocení. Dále budou uchazečům sděleny informace, které jim pomohou při vyplnění návrhu projektu a jeho odeslání do veřejné soutěže. Na semináři se uchazeči dále dozvědí, kdo je způsobilým uchazečem, o významu a roli aplikačního garanta při řešení projektu, o způsobu hodnocení návrhů projektů apod.

 

Registrovat se lze ZDE. Seminář bude také vysílán živě s možností on-line chatu pro případné dotazy k veřejné soutěži. Odkaz naleznete před zahájením semináře na našich webových stránkách TA ČR.

 

Předtržní konzultace k projektům MVČR - GEOINFOSTRATEGIE

TA ČR pořádá dne 21. září od 9.30 hod. v sídle TA ČR, Evropská 1692/37, Praha 6, veřejný seminář pro zájemce o řešení projektů MV v oblasti implementace Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v České republice do roku 2020 (GeoInfoStrategie) připravovaných pro řešení ve formě výzkumných projektů prostřednictvím programu BETA2.

 

Cílem semináře je představit a konzultovat s odbornou veřejností zaměření jednotlivých potřeb a diskutovat možné varianty a způsoby řešení. Účast na semináři je bezplatná, vyžaduje však registraci ZDE.

 

Technologická agentura míří ve spolupráci s agenturou CzechInvest do krajů

Především na regionální úrovni prohloubí Technologická agentura ČR (TA ČR) spolupráci s agenturou CzechInvest. Těsnější kontakt má v budoucnu usnadnit firmám a výzkumným organizacím v krajích přístup k podpoře jejich projektů, užší propojení s investory, rozvoj inovačního potenciálu regionů a dále posílit podporu investic s vysokou přidanou hodnotou.

 

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Technologická agentura ČR, klíčový poskytovatel podpory aplikovaného výzkumu, chtějí společně dále posilovat konkurenceschopnost České republiky díky stále se zvyšujícímu propojení podpory aplikovaného výzkumu a podpory investic. Intenzivněji budou obě agentury spolupracovat zejména v regionech, ale posiluje se také například propojení se zahraničními zastoupeními agentury CzechInvest. Prohloubení spolupráce stvrdilo vedení obou organizací 15. srpna 2017 podpisem dodatku k již existující společné dohodě o spolupráci.

 

„Technologická agentura, na rozdíl od agentury CzechInvest, nemá vlastní regionální pobočky. Registrujeme však zřetelnou potřebu, aby právě v regionech byla blíže svým žadatelům, mohla jim efektivněji pomoci konzultacemi. Zároveň také má potřebu získávat informace z regionálního inovačního prostředí, analyzovat je a přizpůsobit jim svou podporu,“ představil základ nového aspektu spolupráce dvou klíčových agentur podporujících výzkum, inovace, podnikání a investice předseda TA ČR Petr Očko a dodal: „Každý kraj má určitá specifika a to i v oblasti inovačního prostředí a tedy i schémata podpory výzkumu, vývoje a inovací by tato specifika měla odrážet. Proto je užší komunikace s regiony pro efektivní nastavení podpory ze strany naší agentury do budoucna velmi významná.“

 

Vznikne tak systém pro vzájemné informování a plánování využití inovačního potenciálu krajů, dále pro předávání informačních materiálů o programech TA ČR regionálním pracovníkům CzechInvestu a jejich školení, nebo společné organizování seminářů přímo v regionech. „Především to bude ale o sdílení informací z inovačního prostředí regionu, na které může TA ČR nějakým způsobem reagovat. CzechInvest je dnes v krajích respektovaným subjektem, jeho zástupci mají dnes velmi dobrý přehled o investorech v regionu, regionálním firemním prostředí a v podstatné míře i o výzkumném zázemí a to jsou pro nás cenné informace. TA ČR je pak nejen poskytovatelem podpory, ale je dlouhodobě aktivní i v mapování inovační kapacity v regionech, i v dalších analytických aktivitách a může tak zase napomoci agentuře CzechInvest v podpoře investic zaměřených na výzkum a vývoj,“ konstatoval předseda TA ČR. Umožní se tím také intenzivnější spolupráce v oblasti podpory start-upů. „Naším cílem jsou nejen high-tech investice velkých firem, ale také větší rozvoj začínajících podnikatelů a menších firem. Jejich inovační podnikání tak chceme rozvíjet nejen v rámci našich programů jako jsou ESA BIC Prague, CzechAccelerator a další, ale také je za podpory TA ČR cíleně propojit s výzkumem, například na vysokých školách,“ vysvětlil generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

 

Obě agentury spolupracují již několik let. Dosud TA ČR, která také od letošního ledna předsedá Evropské síti inovačních agentur, fungovala spíše na národní úrovni. „CzechInvest je agentura, která primárně láká investory, podporuje sofistikované investice, a to české i zahraniční. Spolupráce s naší agenturou, která dnes už podpořila na dva a půl tisíce projektů zaměřených na aplikovaný výzkum v klíčových sektorech české ekonomicky, otevírá nové možnosti. Tím, že přitáhneme investory díky CzechInvestu k výsledkům našich projektů, pomůžeme jejich lepší, rychlejší aplikaci v praxi,“ představuje jednu z hlavních myšlenku kooperace Petr Očko. Česká republika má v oblasti výzkumných kapacit co nabídnout, řeší se tady množství významných výzkumných projektů v klíčových oblastech, který je zajímavý i pro potenciální investory. „Když investory výsledek některého námi podpořeného projektu zaujme, rozhodnou se do něj investovat a rozšíří výrobu v dané oblasti. To je jeden z přínosů ke spolupráci s CzechInvestem,“ uzavřel Petr Očko.

 

Zdroj: TA ČR