Více času na podstatné

Praha 1 testuje úsporné solární odpadkové koše

10.07.2015 07:16

Na Praze 1 v Melantrichově a Charvátově ulici a také na Kampě – v ulicích Říční a U Sovových mlýnů – je možné využívat nové solární odpadkové koše BigBelly, napájené solárním panelem a vybavené lisem, díky kterému není nutné odvážet odpad tak často jako u dosavadních běžných košů.

„Koše BigBelly mají vlastní napájení formou solárního panelu a je v nich zabudován lis spolu s komunikační jednotkou. Ta prostřednictvím SIM karty přenáší online informace o zaplněnosti košů a o situaci ve svozu odpadu,“ vysvětlil zástupce starosty Prahy 1 pro dopravu, informatiku a úklid Richard Bureš a dodal že, mezi nesporné výhody těchto košů patří především redukce svozu odpadu a nákladů s tím spojených, omezení nepříjemného zápachu a větší čistota v okolí košů.

BigBelly je odpadkový koš, který je ve světě již běžně používán a je vyhledáván zejména pro svoji vysokou funkčnost. Tyto koše jsou vhodné zejména do zatížených oblastí, jako jsou pěší a turistické zóny, vlaková a autobusová nádraží či parky. Na území Městské části Praha 1 jsou solární odpadkové koše díky iniciativě Richarda Bureše testovány po jednom v ulicích Charvátově, Říční a U Sovových mlýnů, čtyři koše lze využívat v Melantrichově ulici a jeden před budovou radnice ve Vodičkově ulici.

„Úmyslně jsme je umístili do odlišných oblastí: před úřad, do turisticky vytížené historické ulice, do parku a do obytné zóny v blízkosti obchodního centra, abychom shromáždili potřebné informace a abychom také samozřejmě získali reakce občanů. Vše pak vyhodnotíme a v případě úspěšného otestování se budeme snažit o postupné rozšiřování počtu solárních odpadkových košů,“ prohlásil Richard Bureš, podle kterého dosavadní měsíční testování solárního koše před radnicí dopadlo velmi dobře. Jeho okolí je výrazně čistší a koš je vyvážen průměrně jednou za deset dní, zatímco jeho standardního předchůdce bylo nutné vysypávat až dvakrát denně.

„Úspora je tedy v tomto případě jasná a já věřím, že se solární koše osvědčí i na dalších místech a že nejen ušetří finanční prostředky, ale také zkultivují své okolí a výrazně přispějí k čistotě našich ulic,“ okomentoval zástupce starosty Prahy 1 Richard Bureš, který si první koš, stojící před radnicí, pronajal jako soukromá osoba, aby tak podle svých slov celý projekt a rozhodování o něm přenesl „z kanceláří do reálného provozu a do ulic“.

 

Čtěte také:

Karlovy Vary instalují chytré odpadové nádoby, které stlačí odpad a vyšlou signál v okamžiku naplnění (2.7.2015)