Více času na podstatné

Praha připravuje regulační řád pro oblast dopravy při smogových situacích

21.02.2017 16:29

Hlavní město v posledních týdnech zažilo několik smogových situací, jejichž vyhlašování bude v souvislosti se změnou zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší častější než doposud. Praha však současné době nemá řádný regulační řád, na základě kterého by mohla být na území hlavního města zavedena opatření pro omezení provozu silničních motorových vozidel. Návrh regulačního řádu chce mít Praha do konce září.

Regulační řád má omezit hlavně prachové částice. "„Vzhledem k tomu, že nejvýznamnějším zdrojem znečištění v Praze je v současné době individuální automobilová doprava, považuji za nezbytné vytvořit regulační řád, který by v době smogových epizod tuto dopravu dokázal účinně regulovat. Bude to první regulační řád vztahující se k částicím PM10 , které nás v současné době nejvíc trápí. V dřívějším řádu se reguloval pouze oxid dusičitý, jehož hodnoty se již podařilo výrazně snížit,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.," uvedla radní pro životní prostředí a infrastrukturu Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Při přípravě regulačního řádu bude Praha vycházet ze srovnání s ostatními evropskými městy. Bude například zpracována recenze z ostatních evropských měst, která bude obsahovat souhrn opatření, která jsou v takovémto případě vydávána. Následovat bude studie proveditelnosti a další kroky, přičemž výsledný návrh by měl být připraven 30. září 2017. Poté přijde proces schvalování dotčenými subjekty, který se odhaduje na dva až tři měsíce.

Se smogem se hlavní město potýkalo od začátku roku několikrát. Vedení Prahy zvažovalo mimo jiné zavedení MHD zdarma v době, kdy meteorologové vyhlásí smogový stupeň regulace. Smogovou situaci, která ji předchází, meteorologové vyhlašují, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin neočekávají pokles. Regulace se vyhlašuje při 150 mikrogramech na metr krychlový.

Dnes je možné na území hlavního města regulovat pouze významné stacionární zdroje znečištění, jako jsou Agma, a.s. (slévárna Praha 9), Českomoravský cement a.s. (cementárna Radotín), Kámen Zbraslav, a.s. (lom Zbraslav) a Kamenolomy ČR s.r.o. (drcení kameniva Řeporyje) a Pražské služby a.s. (ZEVO Malešice).

 

Zdroj: hl.m. Praha, ČTK